loader image

Колони от украински тирове със слънчоглед чакат пред заводите за олио

Българскит производители се опасяват, че това „ще удари“ цените на тяхната реколта

Поне от началото на месц юли върви евтин внос на слънчоглед от Украйна. Сега нашите фермери го видяха и заснеха в град Добрич, пред завод „Олива“, покрай това, че много от тях присъстват на Ден на полето в село Гешаново, организиран от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Цената на слънчогледа се е понижила с 40% заради вноса, но спекулата държи висока цената на олиото в търговската мрежа, смятат зърнопроизводителите.

Тяхната асоциация продължава да се притеснява, че никой не прави проверки на партидите, които влизат и дали по този начин на територията на ЕС не се допуска продукция, която не е произведена по европейските изисквания и стандарти.

Според НАЗ в държавите от ЕС има изисквания за употребата на рз препарати, които в Украйна не са задължителни за спазване, повтаря неколкократно Костадин Костадинов, шеф на асоциацията.

След около месец и половина – два, трябва да излезе на пазара и българският слънчоглед, който е с по-висока себестойност, казва той. И се опасява, че ако цените падат още,как ще излязат сметките на българските производители.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X