Несигурност около украинските доставки и горещ атмосферен фронт в САЩ подкрепиха зърнените пазари

След седмици на напрегнато очакване, на 22 юли в Истанбул споразумението за отблокиране на износа на зърно от Украйна стана факт. Подробностите по този документ са вече добре известни, но коментарите продължават. Преди всичко разбира се, се задава въпросът дали споразумението за деблокиране на украинското зърно изобщо ще проработи в сложните условия на военния сблъсък. Освен това експертите коментират, че количествата, за които украинската страна твърди, че са натрупани в складовете на пристанищата изглеждат доста преувеличени (25 млн. тона!) от политическите спекулации.

Международният съвет по зърното оценява преходните запаси от пшеница в цяла Украйна в началото на текущия сезон (1 юли ) на около 7,0 млн.т, а от царевица – 6,9 млн.т, а в доклада на Министерството на земеделието на САЩ тези стойности са дори по-малки – 5,84 млн.т и 6,77 млн.т съответно.

Освен това вследствие на непрофесионалните и политизирани коментари в хората се създаде впечатление, че огромен брой кораби зърновози само чакат вдигането на военната блокада за да натоварят въпросните 25 млн.т зърнени храни и да ги закарат в съсипаните от глад бедни африкански държави. Но това просто няма как да стане. Още преди подписването на споразумението водещи украински и международни експерти предупреждаваха че „е необходимо доста технологично и логистично време” за физическото доставяне на значими количества до пазара, което според тях едва ли е възможно поне до септември. Веднага след подписването на споразумението се появи нов сериозен проблем.

На 23 юли Киев обвини Русия в ракетния удар по инфраструктура предназначена за износ на зърно в пристанищния комплекс на Одеса. Тази информация почти веднага беше опровергана от говорителя на Одеската военна администрация Сергей Братчук, който заяви, че руските ракети не са поразили зоните за съхраняване на зърно и в пристанището няма ранени и значителни щети. Въпреки това политическатка и медийната пушилка успя да вдигне високо градуса на напрежение на зърнените пазари и върна житните котировки към по-високите стойности.

Освен това през последните няколко дни биволите (борсовите спекуланти, залагащи на възходящ тренд) в Чикаго и в Париж (Euronext) успешно разиграха климатичната карта – нахлуването на сух и горящ атмосферен фронт в пшеничния и царевичния пояс на Щатите. На 28 юли вълна от спекулативни покупки издигна цената на септемврийския борсов контракт пшеница в Чикаго до $300,20/т, в сравнение с $279,00/т на 22 юли. Още по-динамичен ценови отскок демонстрираха цените на царевицата на най-голямата зърнена борса в света, провокирани от неблагоприятната за развитието на посевите в Средния Запад метеорологична прогноза от $222,15/т ниското на 22 юли – до $242,10/т до при закриване на борсата на 28 юли. Цената на мелничарската пшеница на борсата в Париж на 28 юли се възстанови до ЕUR 341.25/т, в сравнение с ЕUR 325,75/т при закриване на борсата на 22 юли.

Към нивата отпреди подписването на споразумението се върнаха и експортните котировки на пшеницата на западноевропейския пазар – EUR351/т FOB Руан за френска пшеница 11,5-12,5% протеин. Търговците акцентират върху „силна динамика на износа” на пшеница от ЕС и най-вече от Франция от страна на големите купувачи на мелничарско зърно. В търговските среди още се коментира последната мащабна покупка на Египет. Египетската държавна агенция за внос на продоволствени стоки GASC в рамките само на два дни (20-21 юли) напазарува рекордните за такъв кратък срок 760 хил. тона мелничарска пшеница, в това число френско хлебно зърно – 390 хил.т, 310 хил. тона руско и по 30 хил. тона германска и литовска пшеница. Интересно е, че цените по сключените сделки се движат в необичайно тесен диапазон от $402/т до $405/т C&F и $403/т EXW.

Царевицата завърши седмичния период (22-28.07.) на Euronext с респектиращо положително ценово отклонение от 19 евро, на равнище EUR 352/т за доставка през август.

В Украйна фермерите задържат продажбите на пшеница в очакване на деблокирането на черноморските пристанища, тъй като цените на търсенето в дунавските такива се виждат ниски за тях от $160 до максимум $200/т СРТ. Зърнопроизводителите се надяват, че отпушването на морските терминали в Одеса и Черноморск ще покачи изкупните цени там поне до $200-220/т .

В Русия положението с новата реколта от пшеница е много благоприятно. Тези дни „Русагротранс” вдигна прогнозната летва за 2022/23 г. до ново исторически рекордно равнище от 92,7 млн.т, а това е с 17-18 млн.т повече в сравнение с миналогодишния резултат.

Игор Валентович

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X