Холандските фермери продължават с протестите, затрупаха магистралите с оборски тор

Холандските фермери вече повече от месец протестират срещу плановете на правителството за намаляване на азотните емисии. Те затрупаха основни магистрали в страната с оборски тор и предизвикаха  пожари край пътищата, наричайки действията си – Лятото на нашето недоволство.  Полицията ги призова да спрат от съображения за безопасност.

Пътните власти съобщиха, че няколко пътя в централна и източна Нидерландия са били напълно или частично блокирани от блокадите рано сутринта и противопожарните служби се опитват да разчистват пътищата, докато трафикът се трупа. Но операциите по разчистване на пътищата отнемат часове. Някой от пътните фирми отказват да почистват в знак на солидарност с протестиращите фермери.

На много места са поставени плакати: : „Извинете за неудобството, Рюте IV ни докара до отчаяние“, препратка към коалиционното правителство на премиера Марк Рюте.

Полицията и органите за сигурност призоваха фермерите да спрат това, което те описаха като опасни ситуации.

„Протестирането е основно право и стига да е в рамките на закона,  е възможно“, се казва в съвместно изявление на службите за спешна помощ. Но според властите, последните действия „сериозно застрашават безопасността на пътя и могат да доведат до животозастрашаващи ситуации за участниците в движението“.

Последните демонстрации дойде ден след като назначен от правителството посредник изпрати покани до организациите на фермерите да обсъдят с управляващата коалиция в страната начини за намаляване на азотните емисии.

„Виждам преговорите като повратна точка: излизане от задънената улица заедно“, каза посредникът Йохан Ремкес. „Кабинетът ме увери, че има място и са възможни съвместни решения.

Но някои фермери отхвърлиха назначаването на Ремкес за независим посредник, защото той е член на дясноцентристката политическа партия на премиера Марк Рюте и бивш вицепремиер.

Фермерите са ядосани на целите на правителството за ограничаване на емисиите на азотен оксид и амоняк, което според тях заплашва да разруши начина им на живот в земеделието и да ги извади от бизнеса.

Правителството казва, че емисиите на азотен оксид и амоняк, които добитъкът произвежда, трябва да бъдат драстично намалени в близост до природни зони, които са част от мрежа от защитени местообитания за застрашени растения и диви животни в  Европейския съюз.

Управляващата коалиция иска да намали емисиите на замърсители с 50 процента в цялата страна до 2030 г., наричайки мярката „неизбежен преход“ за подобряване на качеството на почвата, въздуха и водата в страна от ЕС, известна с интензивните си земеделски практики. Коалицията призова властите на провинциите да изготвят планове за намаляване на емисиите и отдели допълнителни 24,3 милиарда евро (24,6 милиарда долара) за финансиране на промените.

Фермерите твърдят, че са несправедливо атакувани, докато други индустрии, като авиацията, строителството и транспорта, също допринасят за емисиите и са изправени пред по-малко мащабни правила. Те също така казват, че правителството не им дава ясна картина за бъдещето им на фона на предложените реформи.

По-рано  фермерите блокираха магистрали с трактори и блокираха разпределителните центрове на супермаркетите.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X