Тъжна гледка в слънчогледовите ниви: Ливадната пеперуда се разпространи и в Западна България

Снимка на поразени от ливадна пеперуда слънчогледи пусна специалист по растителна защита от Радомирско – забелязват се сериозни поражения на петна из нивите, клюмнали пити, скелетирани листа, вследствие на появата на ливадна пеперуда.

Обследвайте посевите си, призовават специалистите, гледайте от високо посевите и ако има разлика в оцветяването във вид на тъмни облачета, се насочете първо натам.

…Явно след юлското сериозно нападение на ливадна пеперуда, констатирано в слънчогледовите посеви в Добричка област, вредителят вече е преминал и в западната част на страната.

Специалистите напомнят, че слез 30 юли може да започне растителна защита. Препоръчва се третиране на гъсениците, които живеят по растенията, преди да са какавидирали. Характерно за тях е, че след като унищожат листата на растенията в дадена местност се придвижват в съседни площи, като изминават големи разстояния, преодоляват и водни прегради.

Продължителността на ларвния стадий е 14-30 дни, след което какавидират в почвата в копринен пашкул. Какавидният период е 15-21 дни. Пълното развитие на едно поколение на ливадната пеперуда трае 30-36 дни. 

Пеперудите се хранят с нектар от различни цъфтящи растения. Активни са както през деня, така и през нощта, но масовият им летеж е около 23-24 часа.

Третото поколение пеперуди летят от средата на август до края на септември. Гъсениците от това поколение са най-многобройни и нанасят големи повреди.

Химичната борба се провежда, срещу гъсениците, преди да са какавидирали в почвата, с препарати на база Bacillus turingiensis – Дипел 2Х , Дипел ДФ, Рапакс, като се правят 2-3 третирания.

Фермерите да знаят, че освен слънчоглед, най-силно застрашени още са царевица, рапица, соя, нахут, фасул, грах, люцерна и други многогодишни бобови култури, ливадни треви – лобода, щир и др.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X