Борислав Петков: 2022 г. ще е една от най-лошите за земеделските производители

„Трябва да се приземим и да гледаме на земеделието като на дългогодишен бизнес, от който не могат да се очакват високи печалби. 2021 година беше силна, но тази година има суша, суша имаше и преди няколко години, което доведе до много ниски добиви“, посочи събеседникът.

Все повече инвестиции се правят в земеделски земи, но инвеститорите не трябва да базират решенията си на едногодишни резултати и да очакват постоянно растящи аренди, каза зърнопроизводителят Борислав Петков пред Bloomberg TV Bulgaria.

Предлагането на земеделски земи намалява, защото е ограничен и вследствие на това цените се повишават. Други важни фактори са инфлацията и цените на основните земеделски продукти. Петков смята, че инвеститорите трябва да са реалистични по отношение на възвръщаемостта.

„Всички купуват с цел наем или аренда за доходност – всеки инвеститор си представя определена доходност. Тя обаче трудно ще компенсира инфлацията, тъй като тя е вече двуцифрено число. Текущата доходност е 3-5%. Когато земеделски производител инвестира, той гледа в много по-дългосрочен период за възвръщане на инвестицията“, обясни Борислав Петков.

По негови думи „истерия с рентите ще има силно негативен ефект, особено тази година, защото очакваните добиви няма да се случат“. Той добавя, че „нерегламентираният внос от Украйна също оказва много негативен ефект и повишаването на рентите не е добра практика особено при едногодишното ползване“.

„Тази година ще е една от лошите за земеделските производители и безконтролният внос от Украйна утежнява ситуацията. Припомням, че продукцията от Украйна е третирана с препарати, забранени в Европа. Не трябва да бъркаме солидарността с Украйна с тази ситуация“, каза гостът

„Българските производители заслужават да получат това, което са си изработили. Цена под 680 лв. на тон не би била добра за нормалното функциониране на следващата земеделска година“, категоричен е той.

Снимка: Синор.бг

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X