Български народопсихологически особености: На Вуте да му е зле и зърнопроизводителите да загиват

Тези дни колегите – аграрни журналисти от Нидерландия ме заливат с видеоклипове от страната, обхваната от фермерски протести. Протестите на фермерите са справедливи, въпреки, че повечето медии отказват да ги отразяват. Отказват, защото официалната линия (публично необявена точно така, а като грижа за климата) е – по-малко фермери, повече изкуствена храна и насекоми в чиниите на европейците.

Това, което е странно за мен, като българка, е солидарността, която нидерландското общество проявява към своите земеделци. Почистващите фирми отказват да разчистят пътищата от органичните отпадъци, с които фермерите ги затрупаха. Гражданите блокират с личните си автомобили магистралите в знак на солидарност със земеделците. Не протестират срещу празните супермаркети и не се възмущават, че храните щели да поскъпнат. 

Коренно противоположно нещо наблюдаваме в България. 

Първо, земеделците срещу всичко протестират само във Фейсбук. Това не е ново. Родните земеделци по българска традиция са разединени. Двама са завера, трима са чета с предател. Тогава имат ли право да съдят зърнопроизводителите, които обединени искат да защитят поминъка си с протести срещу вносът, който подбива цените им?

Производителите от останалите сектори казват – при нас отдавна е така, нека им. А не беше ли по-добре и те навремето да излязат и да защитят производството си със стачки и протести вместо да искат да изтеглят и единственият, успял да оцелее досега, сектор зърнопроизводството при тях в бездната на фалита?

Недоумение предизвикват и потребителите, които се радват, че българското производство загива, но  щели да плащат по-малко в магазина. Внос на слънчоглед има от месеци, но олиото не е поевтиняло. А това, че ще нахранят децата си с нещо, което не е минало през никакъв санитарен контрол не им пречи. Иначе на думи във Фейсбук са все големи патриоти и плачат за българското. И в същото време искат и по-високи ренти. Няма как всичко това едновременно.

Недоумение предизвиква и позицията на Министерството на земеделието, което налива милиони в рекламни кампании „Изберете българското“, но си затваря очите пред внос, който убива българското.

Е, Нидерландия не е България, и България не е Нидерландия. Сигурно си има и други причини, освен „продажни“ политици. Възможно е холандците да не са чували, че на Вуте (Йоханес) трябва да му е зле, за да ти е добре на теб.

Ася Василева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X