loader image

Гъсениците на нощенките са много лакоми

Трудно е да се открие по-опасен вредител за градинаря от нощенките, най-разпространени от които са зимната и памуковата. Те са многоядни неприятел, чието меню включва над четирдесет култури, в т.ч. кръстоцветни, домати, картофи, цвекло, ревен, краставици, ягоди, слънчоглед, тютюн, мак и много други.
Гъсениците се хранят вечер, през деня се крият

Гъсениците на всички видове нощенки се крият в почвата, изпълзяват за храна само през нощта, а с настъпването на утрото отново се скриват в почвата. Докато при повечето култури вредите се забелязват по-трудно, при доматите и пипера те са очебийни. Освен повредите във вид на широки ходове (дупки), влизащи във вътрешността на плодовете, нападнатите домати и пипер са силно замърсени с изверженията на неприятелите. Такива плодове не са годни за консумират и не се продават.
У нас нощенките развиват до три поколения, като гъсениците от по-висока възраст са много устойчиви на инсектициди. Да не говорим, че когато плодовете узреят, вече не е възможно да се използва тежка химична артилерия, защото ще е безполезна.
До известна степен помагат различни механични мерки

. Една от тях е загърляне на стъблата на растенията с почва, тъй като гъсениците по-трудно ще преодолеят разстоянието до обекта си на изхранване, защототрябва да излязат от почвата.
. Тъй като неприятелите зимуват като какавида на дълбочина 25 см от повърхността на почвата, при дълбока обработка есента много какавиди ще останат на повърхността и през зимата ще загинат.
. Пеперудите на нощенките започват да летят от средата на юни и снасят яйцата си по листата на абсолютно всички растения. Затова посевите трябва да се поддържат чисти от плевели. Излюпените гъсеници първо нагризват листата, а по-късно повреждат зелените плодове.
Химични мерки

Ако до прибиране на реколтата има 20-30 дни, могат да се използват инсектицидни гранулати в почвата. Влизайки в контакт с тях, гъсениците умират.
Ако има двадесет дни до прибиране на реколтата, растенията могат да се напръскат с инсектициди.

Пеперудите могат да бъдат улавяни с примамка от ферментирал квас. Добър резултат се постига и със смес от меласа и бира.
Когато плодовете узреят, борбата с нощенките трябва да е само с биологични продукти.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X