Дерогация на опалването на стърнищата и обеззаразяването на слънчогледови и царевични семена ще иска Добруджанският съюз на зърнопроизводителите

Добруджанският съюз на зърнопроизводителите (ДСЗ) ще поиска дерогация на опалването на стърнища при нападение от вредители и на обеззаразяването на семена на слънчогледи и царевици, каза в пресклуба на БТА в Добрич Радостина Жекова, председател на браншовата организация.

Това ще се случи през Националната асоциация на зърнопроизводителите, тъй като проблемът е национален, допълни тя. Искането е свързано с масовото разпространение на ливадната пеперуда, която до момента е засегнала около 30 на сто от слънчогледовите площи в Добруджа. Според Жекова нападението ще намали добива на слънчоглед, но не и производството на олио за страната.

Тя обясни, че земеделците в Добруджа за първи път се сблъскват с този вредител. Те обаче своевременно са подали информация в местните структури на „Растителна защита“ към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). „Държавата в лицето на БАБХ не си свърши работата. Това е истината. Оттам насетне в София им отне шест дни да разпишат три листа хартия“, каза председателят на ДСЗ. Тя припомни, че според Закона за опазване на пчелите българските земеделци нямат право да пръскат цъфтяща растителност.

„Това трябваше да направи държавата, а тя не го свърши своевременно. Имаме огромни проблеми с неприятели по царевицата и това е благодарение на позеленяването на политиката, която Европа води. Не казвам, че не е правилна, но има ситуации, в които нашата държава в лицето на Министерството на земеделието трябва да предприеме адекватни мерки“, допълни Жекова.

Към средата на август се очаква трето поколение на ливадната пеперуда. Тя се наблюдава най-много по морето – в Добричка и Варненска области и в отделни части на Южното Черноморие, но навлиза все по-навътре в страната, каза Петко Василев, управител на агрофирма. По думите на Людмил Стоянов, директор маркетинг и продажби на фирма за биорастителна защита, вредителят е стигнал до Радомир. „Софийското поле вече е нападнато. Много бързо се разпространяват, носени от въздушни течения, а и те самите са мобилни и прелитат на далечни разстояния“, каза Стоянов.

Според Василев трябва да се пристъпи към интегрирана борба с всички неприятели по полетата. В противен случай, те ще се появят отново напролет и ще изложат на риск следващата земеделска продукция. „Ако не се вземат незабавни мерки, проблемът ще се натрупа и за догодина ще имаме огромен запас от този неприятел по нивите и полетата, което може на 100 процента да компрометира реколтата“, допълни Стоянов.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X