Противоречиво развитие на зърнените пазари в Европа и САЩ

През изминалите седем дни наблюдавахме противоречиво развитие на международните зърнени пазари. Цените на пшеницата на пазарите на Стария континент и в Щатите се движеха главно в низходяща посока под натиска на реколтната преса и най-вече успешното отблокиране на износа на зърнени храни от Украйна. От Съвместния координационен център (The Joint Coordination Center – JCC) информират, че засега украинците товарят кораби с царевица, като първият вече е на Босфора, а трите други са готови да отплуват, водени от водачи за Ирландия (33 хил. тона – Navistar); Великобритания (15 т – Rojen) и Турция (12 хил.тона- Polarnet).

Най-ниската цена на европейската мелничарска пшеница на борсата в Париж през изминалия седмичен период беше регистрирана на 2 август – EUR333/т за товарене през м. септември, но преди обяд в петък пазарът се възстанови до EUR 339/т (EUR 224,25/т – 04.08.21). За корекционното движение на житните котировки повлия преди всичко активизирането на експортното търсене на пшеница на фона на увеличени цени на царевицата и поскъпването на стоките в соевия комплекс, провокирано от горещото и сухо време в Средния Запад на САЩ.

На 4 август ноемврийският контракт царевица затвори на борсата в Париж (Euronext) на равнище EUR327/т, в сравнение с EUR323,25/т на 28.08.22 г. и EUR210,05/т – 4.08.21 г.

Физическият пазар следваше динамиката на фючърния. Въпреки възстановяването на житните котировки над минималните стойности експортните цени на френска пшеница 11,5-12,5% протеин завършиха седмичния период с отрицателно отклонение от 7 евро на равнище EUR344/т FOB Руан (EUR235/т FOB Руан – 4.08.21 г).

Анализаторите отбелязват, че въпреки мащабното провеждане на международни търгове за закупуване на пшеница от големите купувачи, цените по тръжните процедури на база C&F (стойност + фрахт ) спаднаха под 400 $/т, в сравнение с $440-480 /т C&F в началото на юни.

Според търговски източници Алжирската агенция OAIC на 2 август закупи 660 хил. тона мелничарска пшеница на търг за доставка през септември-октомври 2022 г. на цена $384/т C&F. Тунизийската ODC напазарува 100 хил. тона пшеница на цена 389,86-392,86 $/т C&F.

Европейският съюз през юли натовари за износ в трети страни 1,77 милиона тона пшеница, с 12,7% повече от миналата година, което показва високата конкурентоспособност на европейското зърно на фона на липсата на предложения от Украйна. Мароко беше основният купувач на европейска пшеница през юли – 430 хил. тона

.

Украинските зърнопроизводители продължават да задържат продажбите на мелчинарското зърно в очакване на по-високи цени след деблокирането на черноморските пристанища. Търсенето обаче, поне засега остава „разочароващо ограничено” и се проявява главно на нивото на дунавските пристанища по $170-220/т СРТ.

Игор Валентович

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X