Защо България вероятно ще загуби 50 млн. лв по мярка 4.3 от ПРСР за напояване

Прогнозни анализи на Фонд Земеделие показват, че в края на 2022 г. вероятно ще бъдат загубени 50 млн. лв по мярка 4.3 за рехабилитация на напояването по ПРСР и с бенефициент „Напоителни системи“. Тъй като почти сто процента това ще се случи, поради липса на технологично време, потърсихме за коментар Снежина Динева, бивш Изпълнителен директор на дружеството, заради безспорната й експертиза в сектора, и тъй като да намериш някой от настоящото ръководство на Напоителни системи за коментар е на практика невъзможно.

„50 млн. лв от ПРСР за напояване ще се загубят, след като се прекратиха незаконно договорите на законно избраните и без никакви реално доказани нарушения договори за изпълнение на обществените поръчки, обясни госпожа Динева. Никой от сегашния екип не видя, че Напоителни системи трябва до края на 2022г да получи аванса по вече сключени и влезли в сила договори след проведени обществени поръчки. Вероятно са смятали, че просто могат да “сменят” изпълнителите. Причина за прекратяването беше гръмко обявена като “корупционни поръчки”, а истината е, че просто бенефициентът Напоителни системи не е представил удостоверение от НАП за липса на задължения след поканата от Управляващия орган (МЗм) да сключи договорите за безвъзмездно финансиране.

Още по-фрапантното беше, че за целта собственикът на Напоителни системи в лицето на МЗм не изплащаше 2 месеца дължимите суми на дружеството за дейността по ОПВВВ, за да може да се стигне до ситуацията дружеството да има задължения отново. А най-фрапантното беше, че и на служителите не се изплащаха възнаграждения през този период. Всичко това с една цел – да се провалят законно проведените обществени поръчки. Съвестта не ми дава да предположа, че е направено умишленно!

Досега половината от обектите щяха да са рехабилитирани и земеделието щеше да има наистина едни нови съоръжения. За сведение ще кажа, че нито АДФИ, нито Сметна палата откри нарушения или каквото и да е по проведените обществени поръчки, а насаденото мнение от “гръмки” и “нагласени” изказвания, оставям на всеки да прецени. Истината винаги излиза наяве! За съжаление ще страда земеделието!

50 млн. лв от ПРСР за напояване ще се загубят, след като се прекратиха незаконно договорите на законно избраните и без никакви реално доказани нарушения договори за изпълнение на обществените поръчки. За съжаление ще страда земеделието!“, обясни госпожа Динева.

Във времена на суша България губи пари, предвидени за напоителни системи. Този факт е неоспорим. Надяваме се, за останалото да се произнесат компетентните органи.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X