Моментът е твърде важен за фермерите – трябва да направят оценка на паричните потоци, които очакват

И ако могат, да фиксират някои харчове, за да си осигурят устойчивост на специфичния бизнес

Диана Ванчева

Неотдавнашното повишаване на лихвения процент от Европейската централна банка с 0,5% (от 0%) е сигнал за нови реакции след месеците с бързо нарастване на цените на суровините и спираловидната инфлация.

Повишението е първото от 11 години, а инфлацията никога не е била по-висока в историята на еврозоната, коментират икономисти в ЕС. Според тях това настроение ще се отрази в целия свят, след като Федералният резерв на САЩ увеличи основния лихвен процент с 0,75% за втори пореден месец – сега той е 2,5%.

Според Farm Advisory Service, това, което е интересно и необичайно за настоящата инфлация е, че тя се ръководи от предлагането, а не от търсенето. А обикновено инфлацията се движи от свръхстимулиран пазар (воден от търсенето). Затова се предполага, че сега следва, че прилагането на по-високи лихвени проценти ще забави желанието или способността за харчене.

Текущата инфлация, поради липса на наличност на стоки и/или забавена скорост на производство, до известна степен поставя под въпрос и това дали лихвените проценти ще доведат до желания (или достатъчен) ефект в момент, когато търсенето на ключови стоки ще остане независимо от цената им.

Ефектите тепърва ще се наблюдават, но ЕЦБ прогнозира по-нататъшно повишаване на лихвените проценти през следващите месеци. Какво ще означава това?

По-високи разходи за фермерите

Според икономистите, за селскостопанските предприятия и целия аграрен бизнес това ще се отрази пряко върху необезпеченото кредитиране и ще увеличи финансовите разходи на фермерите.

Тъй като инфлацията продължава и посоката на движение на лихвените проценти изглежда ясна, може би е подходящ момент те да обмислят отсега какви финансови споразумения имат и да преценят дали ще им е възможно да фиксират някакви суми с контрагентите си и по договорите, за да си облекчат доколкото могат натиска от следващи промени в лихвените проценти.

Важно е фермерите да сложат на кантара и преценят много подробно своите прогнози за паричните потоци, които очакват и да прогнозират също какво може да означава за техния специфичен бизнес едно следващо увеличение на лихвените проценти, за да си осигурят устойчивост.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X