Земеделието в Агротайм е страст

На всички площи в стопанството се работи по релсова технология с цел максимална защита на почвата

За нея ни разказа Александър Бабев, агроном в Агротайм:

– Намираме се едно от полетата на фирмата в село Хърсово. Днес започва жътвата на зимна мека пшеница за 2022 г. Това е семепроизводствен участък на зимна мека пшеница.

Спряли сме се на верижен комбайн поради високата му производителност и веригите, които разпределят оптимално тежестта на комбайна. Така постигаме минимално отъпкване на почвата. Важно е и много доброто разпръскване на растителните остатъци след жътва.

Това е една от важните части при преминаването към технологията No-Till – растителните остатъци да са разпръснати равномерно на полето. Както се вижда на полето зад мен, имаме релси, които са кратни на 9 метра. При всички операции всички машини, които влизат в блока – от сеитбата до жътва, влизат само и единствено в тези релси. По този начин намаляваме загубите, излишното отъпкване и елиминираме нуждата от тежки почвообработващи операции.

Агротайм обработва над 8000 ха земеделска земя като изцяло сме минали на безорна технология, а част от площите ни са по технологията No-Till. По този начин ние се стремим да намалим почвената ерозия. Това е много важно. Тежките почвени обработки и интензивното земеделие изхабяват почвата.

Защо млад човек като теб реши да работи в земеделието?

Още от малък си мечаех да стана агроном и земеделец. Това е първата причина. Втората е, че исках да остана в моя роден край – Лудогорието, където водещ отрасъл е земеделието. Още от малък знам, че фирма Агротайм е еталон за качество и от дете мечтаех да започна работа в нея. Смея да твърдя, че това е една сбъдната мечта. За нас, в Агротайм земеделието не е просто работа, то е страст.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X