Северна Ирландия е изправена пред загуба на 1 милион овце и говеда, за да постигне целите за климата

Първият закон за климата на Асамблеята на Северна Ирландия ще изисква земеделският сектор да достигне нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г.

Северна Ирландия ще трябва да загуби повече от 1 милион овце и едър рогат добитък, за да изпълни новите си правно обвързващи цели за емисиите на климата, според анализ, поръчан от индустрията, видян от Guardian.

Мащабното намаляване на броя на селскостопанските животни идва след приемането на първия по рода си закон за климата в страната, който изисква земеделският сектор да достигне нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г. и да намали емисиите на метан с почти 50% за същия период.

Около една трета от емисиите на метан,  идват от добитъка, най-вече от отделянето на газове и оборския тор на говеда и млекодайни говеда. Анализът на KPMG, поръчан от представители на индустрията, включително Съюзът на фермерите в Ълстър (UFU), изчислява, че повече от 500 000 говеда и около 700 000 овце ще трябва да бъдат загубени, за да може Северна Ирландия да изпълни новите климатични цели.

Отделен анализ на съветниците по климата на правителството на Обединеното кралство предполага, че броят на пилетата също трябва да бъде намален с 5 милиона до 2035 г. Както свиневъдният, така и птицевъдният сектор в Северна Ирландия отбелязаха бърз растеж през последното десетилетие.

От няколко години Северна Ирландия е единствената децентрализирана администрация без специално законодателство за климата и цели за намаляване на емисиите. Хранително-вкусовата промишленост в региона и свързаните с нея земеделски групи отдавна изразяват опасения относно очакваното въздействие на намаляването на емисиите.

Селското стопанство представлява около 27% от емисиите на парникови газове в Северна Ирландия, като огромното мнозинство идва от добитъка. Неговата силно ориентирана към износа месна индустрия основно доставя към Великобритания, но също така изнася за Китай и Северна Америка.

Основният преработвател на птиче месо в страната, Moy Park (дъщерно дружество на бразилския гигант за месо JBS), се превърна в една от най-големите подобни фирми в Европа и най-голямата компания в Северна Ирландия, докато базираният в Арма производител на свине JMW Farms отчете брутния си оборот почти утроен до £54 милиона между 2011 и 2020 г.

Говорител на KPMG каза: „Съгласно целта за постигането на нулеви емисии,  ние предположихме, че „говеждо и други говеда“, „млечни продукти“ и „овце“ вършат най-много работа за декарбонизация, тъй като тези сектори отчитат най-голямото въздействие, свързано с добитъка, върху въглеродните емисии на Северна Ирландия.

„Както секторите „свине“, така и „птици“ имат незначително въздействие върху въглеродните емисии в селското стопанство (съответно 2% и 1%) и следователно всяко усилие за декарбонизация там може да се приеме, че има незначително въздействие върху общите въглеродни емисии.“

Ewa Kmietowicz, ръководител на екипа за смекчаване на земеползването към Комитета по изменение на климата (CCC), каза: „Ако погледнете доказателствата за жизнения цикъл на емисиите на парникови газове, източниците на червено месо от животни – говеждо, млечни продукти, овце – имат най-високи емисии, защото са преживни животни и имат високи емисии на метан.

„Но свинете и домашните птици също имат много индиректни емисии чрез растежа и предлагането на фураж. Много храна за прасета се внася в Обединеното кралство, което не би повлияло непременно на териториалните емисии на Обединеното кралство, но все пак е важно, защото не искаме да увеличаваме емисиите от потреблението за Обединеното кралство.“

Крис Старк, главен изпълнителен директор на CCC, каза пред Guardian, че преминаването от животновъдство към растениевъдство вероятно ще бъде необходимо, ако нивата на производство на храни останат същите в Северна Ирландия. „Условие в нашето моделиране е да произвеждаме същото количество храна на глава от населението през 2050 г.“, каза той. „Но е много трудно да се направи това, освен ако не видите промяна в земеделската практика и особено ако не видите промяна в делът на растениевъдството спрямо животновъдството.

„Така че това е голямо предизвикателство – и ми е интересно да видя какво ще измисли изпълнителната власт сега, тъй като по-голямата част от емисиите идват от животни“. 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X