Асоциация „Български пипер“ е голям международен търговец

Внася зеленчуци, а не ги произвежда – да знаят зеленчукопроизводителите, които са се заблуждавали досега

Диана Ванчева

Преди дни колегите от сайта Синор.бг написаха информация, че вносители на зеленчуци сигнализират президента за проблеми на „Капитан Андреево“. Отговорният секретар на Асоциация „Български пипер” /АБП/ Георги Василев, чийто бизнес е свързан с внос на зеленчуци, бе изпратил протестен сигнал за блокирани товари със зеленчук на граничния пункт. В писмото, адресирано до президента Румен Радев, служебния премиер Гълъб Донев, министърите на земеделието Явор Гечев и на вътрешните работи Иван Демерджиев и до директора на БАБХ проф. Христо Даскалов родните търговци протестират срещу действията на възстановената от съда „Евролаб 2011“, която саботира контрола на храните, влизащи от трети страни.

Поводът е, че на 4 август в 17,20 часа, 12 хладилни камиона със зеленчуци от Турция, собственост на членове на асоциацията, плюс 40 тона зеленчуци на личната фирма на Георги Василев седят 26 часа пред българската граница и не им се позволява да отидат на здравен контрол пред органите на БАБХ.

В писмото още пише, че над 500 хладилни камиона в момента очаквали фитосанитарни проверки, но това не им се позволявало, защото „Евролаб 2011“, която по всякакъв начин саботирала и възрепятствала работата на контролните органи чрез скандали, заплахи и други непозволени средства.

Така само членовете на АБП губели над 50 000 евро от неустойки по изпълнение на договори и ненужно харчели гориво. Отделно и транспортните фирми ги притискали за промяна на цената, поради форсмажорните за тях обстоятелства.

„Не желаем да работим с „Евролаб 2011“, пише Георги Василев, нямаме подписани договори с тях нито за представителство, нито за товаро-разтоварни дейности, нито за каквато и да е друга услуга или търговска дейност. Имаме ресурсите и възможността да извършваме представителство и товаро-разтоварните дейности на нашите членове и желаем да ни разрешите тази дейност на границата.Надяваме се на бърза, ефективна и окончателна намеса на органите на нашата държава за разрешаване на конфликта“.

По повод на този сигнал се разви

буйна дискусия в социалната мрежа фейсбук

Стопани пишат, че искрено се учудват от загрижеността за осигуряване на дъмпинговия внос на зеленчуци от Турция, на асоциация, която би трябвало да защитава интересите на собствените си производители на зеленчук.

Написаха се доста публични коментари от зеленчукопроизводители, че имат какво да кажат по темата на министъра на земеделието. Защото те самите са пред фалит, а в момента пак се защитават интересите на вносителите…които явно са си техни фирми и явно печелят милиони.

Хахахаххаа, губели сега… казва друг производител, а години наред като печелеха за сметка на здравето и парите на клиентите? Родните производители благодарение на тях фалираха. Такива като тях унищожиха българското производство, допълват други зеленчукопроизводители.

АБП е много вредна – години вкарва зеленчуци и се оправдава от името на зеленчукопроизводителите, лъже, маже…, казват трети.

Не мога да проумея как така АБП защитава интересите на вносителите, а не на родните производители – това се казва в четвърти и пети мнения и т.н.

Зеленчукопроизводителка пита: Нещо не ми е ясно, тази асоциация за кой се е притеснила – да си пълни гушата от вноса ли, за нашите производители ли, или….някой, ако разбира, моля да ми отговори….

Според тях Георги Василев нещо тотално бил объркал политиката на Асоциацията!!!

И ето го отговорът до нас, получен директно от Георги Василев, който според нас в нищо не се объркал, а много красноречиво си гони интересите на търговец:

Никога не съм бил производител“

Казва той. Моите членове за 23 г да са ме мислили за производител – нещо се заблуждавате. Срамно ли е да си международен търговец?

Никога нашата асоциация не е защитавала интересите само на производителите. При нас членуват над 12 групи ,освен производителите.“

На моя въпрос: Вие, като едри вносители, какво искате и очаквате да ви помогне президента Румен Радев, на когото написахте писмо?, Василев отговори, че президентът вече им е помогнал, но ако искам да разбера как, да ида да му взема интервю.

А, що се отнася до въпроса ми, дали досега не са получавали субсидии от държавата, Василев твърди: Никой, никога с нищо не ни е финансирал , освен с членски внос, АБП не е получавала от никого нищо. Независима асоциация сме!

Така че, ако досега е имало

заблудени зеленчукопроизводители,

че АБП е асоциация, която защитава интересите им като производители на зеленчук, да знаят, че нещо са се объркали и проблемът си е техен.

Защото АБП е на големи международни търговци, които внасят зеленчук на българския пазар.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X