Молдова спешно ще реши проблема с доставките на плодове и зеленчуци за Русия

Премиерът на страната поиска от местните фермери да следят стриктно за качеството на продуктите

От началото на годината в Русия от Молдова са доставени 168 хиляди тона растителна продукция от Молдова, основно ябълки, сливи, грозде и череши

Премиерът на Молдова Наталия Гаврилица по време на заседание на правителството заяви, че Министерството на земеделието на страната трябва спешно да реши проблема със забраната за износ на зеленчуци и плодове за Русия и да информира за резултатите.

Става дума за забрана за внос на растителни продукти от 31 региона на Молдова, автономната териториална единица Гагаузия и общините Кишинев и Балти, която Росселхознадзор въвежда на 15 август. Причината за забраната е многократното откриване на карантинни обекти в продуктите. Агенцията многократно е докладвала за това на молдовската страна, но не е имало адекватна реакция.

През март Росселхознадзор премахна всички ограничения за регулирани продукти, внасяни от Молдова. Преди това стоките се внасяха в Русия само от „свободни от карантина зони и сертифицирани предприятия“, работата ще продължи в същия формат от 15 август.
Съветникът на ръководителя на Росселхознадзор Юлия Мелано отбеляза, че от началото на годината в Русия са доставени 168 хиляди тона растителна продукция от Молдова.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X