Великобритания вече наема хора от Индонезия и Киргизстан и пак няма кой да прибере реколтата

Проблемите на Великобритания с липсата на работна ръка явно нямат край.

Тази година, и то на фона на рекордни жеги и суша, земеделска продукция за над 60 милиона лири – над 70 млн. евро, е била похабена, просто защото не е имало кой да я прибере от полето и оранжериите.

Това сочат данните за първото полугодие на Националния съюз на фермерите, цитирани от британските медии.

„Нелепо е качествена, богата на хранителни вещества продукция да се похаби в момент, в който хората в цялата страна се опитват да свържат двата края заради скачащите цени на живота“, коментира вицепрезидентът на съюза Том Брадшоу.

Според проучване на организацията сред фермерите, 40 на сто от тях са обявили, че имат загуби, които се дължат на недостиг на берачи, като при членовете на тази организация е похабена реколта на стойност 22 млн. паунда, или 26 млн. евро. само за периода от януари до юни.

Тъй като проучването на Националния съюз на фермерите е сред една трета от представителите на този бизнес във Великобритания, сметката показва, че общо в страната останалата несъбрана храна е за поне 60 млн. паунда.

Изхвърлят се тонове салата, домати, краставици и аспержи, обявиха наскоро и производителите на ябълки и круши, и предупредиха, че и тях ги чака същата катастрофа, ако не се реши проблемът с липсата на работна ръка.

Притеснения има и около реколтата от картофи – очакванията са половината от насажденията в Англия да умрат заради липса на напояване покрай сушата. Намалява и производството на мляко, тъй като не достига храна и за кравите.

Всички тези проблеми могат да доведат и до фалити и затваряне на ферми.

Заради непрестанно растящите цени на енергията и на консумативи за земеделието като торове, за производителите е жизнено важно да могат да продадат цялата си продукция, вместо да я оставят несъбрана.

Проучване на друга организация – на Британските производители на плодове, сочи, че годишно количеството похабена храна в страната расте застрашително. През 2020 г. изхвърлената продукция заради липса на работници е била за 18 млн. паунда, а през 2021 – за 36 млн. паунда.

Оттам също очакват ръст и тази година, както и последваща по-голяма опасност от затваряне на ферми.

Земеделците от Националния съюз на фермерите са изчислили, че средно не им достигат 14% от нужните им работници. 17% от берачите им от миналия сезон не са се върнали на работа, 9 на сто са си тръгнали, преди да изтекат договорите им.

„А в същото време отглеждането на плодове и зеленчуци е по-трудно тази година заради дългата суша и рекордно високите температури“, добави Брадшоу.

Затова и всяко растение е ценно – за фермерите и за хората, на чиято трапеза би отишло. „Просто не можем да си позволим да оставяме несъбрана храна“, коментира той.

Естествено, една от причините да няма кой да прибира плодовете и зеленчуците, е Брекзит. Фермерите по-трудно наемат хора от ЕС, а и самите работници предпочитат да идат в други страни в рамките на блока.

Работна ръка няма и в самата Великобритания. Според проучването на фермерския съюз едва 4 на сто от наетите при тях са от Острова.

Това се дължи на факта, че понастоящем Обединеното кралство се радва на ниска безработица. Освен това работата по складове или с доставки осигурява по-високо заплащане и повече сигурност, затова и хората избират тези алтернативи.

Тези, които търсят работа, пък рядко живеят в близост до фермите и не желаят да пътуват или да се местят.

Затова сега фермерите разчитат най-вече на хора, дошли по линия на правителствената схема за визи за сезонни работници – над две трети от работещите в сектора във Великобритания в момента са хора, наети по този начин.

До тази година сериозна част от тях са били обаче от Украйна. С избухването на войната там и забраната мъжете в наборна възраст да напускат страната, британските фермери са се лишили от услугите и на тези работници.

Загубата е голяма – само през 2021 г. две трети от сезонните визи за работа са били издадени на украинци и почти 20 000 души от страната са се трудили по фермите във Великобритания.

Войната обаче започна седмици преди началото на сезонна за бране на най-ранните култури и фирмите за търсене на персонал се наложи да се отправят още по на изток – Индонезия, Филипините, Непал, Виетнам, и дори Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан и Казахстан, както и Южна Африка.

Проблемът обаче остава. Тази година страната отпусна около 38 000 визи за такива сезонни работници, но земеделският сектор твърди, че нуждите му са двойни – за 70 000 души.

Според организацията на фермерите е нужно да се разшири правителствената схема за наемане на сезонни работници. Иначе и догодина ситуацията ще е същата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X