Националният съюз на говедовъдите в България изпрати отворено писмо до МЗм

Какво накара Националният съюз на говедовъдите в България – НСГБ, да изпрати това отворено писмо до МЗм.

Вече година не се случва нищо при нашето говедовъдство. Определено има намаляване на продукцията и според фермерите ситуацията по места е повече от трагична.
Изненадите ще дойдат на 1 септември, когато изтича срокът за задържане. Прогнозата на някои е, че към кланиците ще тръгнат коли с животни, както сега е пълен пътя за морето.
С други думи, броят на животните ще намалее, а  от там и продукцията. Повече от година си играем на избори, правителства, вотове. Сега пък правителството трябвало само да организира честни избори.
А кой ще организира животновъдството да работи при тази тежка международна, икономическа и здравна криза.

Именно по тези причини от Националният съюз на говедовъдите в България – НСГБ изпрати това писмо, за да се активират всички, от министри до обществото за да можем да бъдем спокойни за нашата самодостатъчност по отношение на храната.


До Г-н Явор Гечев
Министър на Земеделието на РБългария
Гр.София

Уважаеми Господин Министър

Националния съюз на говедовъдите в България обединява над 400 фермери говедовъди-производители на мляко, произвеждащи над 60% от млякото което се преработва. Наши членове са големите говедовъдни ферми на страната, които са и основния доставчик на мляко. В същото време те са и най репресирани поради действието все още на модуларната ставка и ограниченията които ни поставя ЕС. От една страна говорим да осигурим самодостатъчноста по отношение на млечните продукти, от другата страна „режим“ маркуча по които идва млякото.

Повече от година икономическото положение на млечното говедовъдство се влошава и много ферми очакват сакралната дата- 1 септември, когато задържането на животните отпада, за да ликвидират животните си. Периодично получаваме парично подпомагане, което засега се изразява средно  стотина  лева за крава от началото на годината. Всички други парични средства получени досега от фермерите и се тръби в пресата, са пари за които фермерите са изпълнили определени задачи договорирани с ДФЗ.

Играем си на словесни битки- едните искат аргументирано, другите ги обещават също аргументирано, но помощите ги няма. Също така нямаме сценарии за бъдещото производство на мляко. Какво трябва да се случи за да запазим нашето говедовъдство. Всички „стъпки“ които правим са стъпки в неизвестното и водят засега само към фалити.

В тази връзка настояваме за следното:

  1. Веднага да бъдат дадени определените помощи във връзка с влиянието на войната.
  2. Отпадане модуларната ставка при подпомагането
  3. Веднага среща с животновъдните организации. Има много неща да се кажат, решат, планират и изпълнят.
  4. Активиране на науката +за изготвяне анализ на ситуацията и съответните насоки за момента и в бъдеще.

В момента единствено паричното подпомагане може да запази фермите от фалит. Но едновременно с това трябва да имаме и други инструменти които също да помогнат на сектор мляко. За съжаление до момента не работи подобен инструмент. В други държави вече ползват тези инструменти.

  • Система за подпомагане отглеждането на младите животни. Става дума за премиране на всяко новородено теле, предадено за клане на 12 месеца и съответно на 18 месеца при съответни килограми живо тегло.
  • Експедективност при даване субсидиите на фермерите.- има държави които са готови да ги дадат на фермерите на 16 октомври- първата възможна дата за това.
  • Цените на производителя да са обвързани с производствените разходи. Без продажба на мляко и месо под разходите за производството им.
  • При криза, функциониращ механизъм за ранно предупреждение, който работи с правилните индикатори, които отразяват действителните производствени разходи, включително подходящ доход на производителя
  • Програма за производството на протеинови фуражи. Няма протеин, няма качествено мляко и се сърдим, че мандрите ни плащат малко. Нямам как животните да дават качествено мляко пасейки на нашите пасища, които според изискванията приличат на футболните терени у нас от преди 70 години, когато им казваха „шмиргела“.
  • Производство на продукция. Ние я нямаме. Всички статистически справочници показват осигуряване 20-30% от необходимите животински суровини за преработвателите. Парите за тези които произвеждат. Край на реверансите към непродуктивните ферми и работещите в сянка.
  • Работа по интервенции свързани с подобряване условията във фермите във връзка с горещините- покриви, вентилация, водно охлаждане, прокари, кантари, станоци и още много други подобни, които ни задължават във връзка с новата политика за борба с емисиите.

Господин МИНИСТЪР, сега е момента да направим  стъпка не в неизвестното, а в бъдещето, защото войната ще свърши, помощите няма да са в такива размери и парите ще идват от производството. А ние в момента го нямаме.

 С уважение и пожелания за светкавични действия от страна на МЗ за излизане от тежката ситуация в която се намират фермерите говедовъди от сектор мляко.

С поздрав: инж. Димитър Зоров-Председател на НСГБ

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X