Зам.министър Джиков: Извънредните помощи за земеделците – най-късно до края на септември

Заради вноса на зърно от Украйна държавата ще търси допълнителни средства за компенсиране на родните производители


Най-късно до края на септември парите по новите държавни помощи, за които има осигурени пари в размер на над 420 млн. лв ще бъдат по сметките на производителите у нас, категоричен бе пред Нова телевизия заместник-министъра земеделието Тодор Джиков. Според него смяната на изпълнителния директор на ДФЗ няма да повлияе плащанията към стопаните.

Джиков съобщи, че вчера на заседание на Консултативния съвет по зърното е решено да бъдат предприети няколко мерки, свързани с вноса на зърно от Украйна.

Ще започнат сериозни проверки да се ограничи смесимостта на партидите слънчоглед – български и украински, каза още зам. министър Тодор Джиков. Предвижда се и засилване на фитосанитарния контрол на внасяното зърно.

Ще има проверки за пестициди и тежки метали, като заедно с това ще се изискват и абсолютно всички здравни сертификати, които а длъжни да придружават тази стока, оповести още заместник-министърът.

Предвижда се да се действа и на европейско ниво като се съберат страните от Вишеградската четворка, тъй като всички държави са потърпевши от украинския износ на зърно, стана ясно още от Джиков. На ниво ЕС пък се предвижда да се търси допълнителна финансова помощ, която да се нотифицира и да се насочи към родните зърно производители, информира още Тодор Джиков.

Заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков коментира смяната на директора на ДФ „Земеделие”, която стана ясна в петък. Досегашният изпълнителен директор Николай Каварджиклиев беше освободен, а на негово място беше назначен Георги Тахов.

„Това е нормално. През ДФ „Земеделие” минава огромен финансов ресурс, отговорността е голяма. Реално е всеки министър-председател да си дойде със собствения си екип”, заяви Тодор Джиков.

Той обясни, че се работи върху мерки и политики, които да доведат сектора земеделие до устойчиво производство и устойчиви стопанства. „Виждате и проблемите, провокирани и от спекулата – изкупуване на ниски цени, продаване на потребителите на много високи”, каза Джиков.

„Най-сериозният проблем, който индикирахме, е липсата на адекватен контрол при търговията на едро и дребно, както и липсата на проследяемост от производител или вносител до крайния потребител. Стартирахме вътрешноведомствена група за въвеждане на регистър на търговците по подобие на страни от Западна Европа”, обясни зам.-земеделският министър.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X