Очаква се производството на пшеница в Украйна да намалее с 41%

С приключена на 91% жътва на пшеница, Украйна е произвела 17,4 милиона тона досега тази година, тъй като войната с Русия продължава да бушува в източните и южните части на страната, съобщи Ройтерс на 18 август, позовавайки се на информация от Украинската асоциация на зърнопроизводителите (UGA).

Службата за чуждестранно земеделие към Министерството на земеделието на САЩ прогнозира реколтата от пшеница в Украйна за 2022-23 г. да достигне 19,5 милиона тона, доста под миналогодишната продукция от 33 милиона тона. Изчислено е, че Украйна ще ожъне 5,2 милиона хектара пшеница, в сравнение със 7,4 милиона хектара през 2021-22 г.

Войната, започнала на 24 февруари, спря износа на зърно от Украйна, включително пшеница, за пет месеца поради руска морска блокада, но споразумение, постигнато с посредничеството на ООН и Турция в края на юли, позволи възобновяване на доставките на зърно през последните седмици . Повече от 560 000 тона са били изнесени от 1 август до 15 август, но само малък процент от това общо количество е пшеница, според Съвместния координационен център, който наблюдава процеса на износ.

Тъй като само ограничено количество пшеница се доставя от Украйна, цените на пшеницата се повишиха до почти рекордни нива и продоволствената несигурност скочи в развиващите се страни, особено в тези, които обикновено внасят по-голямата част от своята пшеница от Украйна. Цените паднаха значително след повторното отваряне на черноморските пристанища, но несигурността на хранителните доставки остава проблем в много страни.

UGA оценява общата реколта от зърнени и маслодайни култури в Украйна досега на 25,7 милиона тона, съобщи Reuters. Миналата година Украйна произведе рекордните 86 милиона тона, но UGA прогнозира, че реколтата 2022-23 ще достигне само 65 милиона до 67 милиона тона поради войната.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X