Картофеният молец вреди и в хранилищата

Превантивните мерки са обеззаразяване на складовите помещения и поддържане на ниски температури

Картофеният молец – Gnorimoschema operculella е топлолюбиво насекомо, което се развива не само през лятото, но и през зимата при съхранение на картофите при температура над 10°С. Неприятелят е разпространен главно в тропическия и субтропичен климат, но в последните години ареалът на разпространение бързо се разширява, особено в места с отглеждане на картофи по два пъти в годината. Установено е, че много добре се адаптира в умерените ширини.
На полето картофеният молец зимува като гъсеница или какавида в растителните остатъци или повърхностния слой почва, а в хранилищата се среща във всички стадии на развитие. Летните температури нямат особено голямо значение за него, по важни са кратките дни (12 часа). Броят на поколенията за 1 година се колебае в зависимост от климатичните условия – от 2 до 8.
Гъсениците повреждат и растенията и клубените. През вегетацията снасят яйцата си по листата (рядко в стъбла и грудки). В хранилищата яйцата се снасят в очите на клубените. Излюпените гъсеници прогризват ходове в тях. През повредените тъкани проникват различни микроорганизми, които предизвикват сухо и мокро гниене. Освен картофите неприятелят напада и доматите, патладжана, пипера, тютюна.
На места, на които е установен картофен молец, е необходимо да се използва здрав посевен материал, есен и пролет почвата се обработва дълбоко, а картофите се засаждат в оптимално ранни срокове.
Унищожават се самосевките – стебла и клубени, и плевелите от тези семейства.
Местата за съхранение се дезинфекцират с варов разтвор. Температурата по време на съхранение не трябва да превишава повече от 3-5°С. При невъзможност клубените да се съхраняват при ниски температури се прилага пръска с биопрепарати.
От химичните средства за борба с гъсениците през вегетацията се препоръчва децис 25ВГ – в доза 4 г/дка. Пръскането може да се съвмести с борбата срещу колорадския бръмбар. Налага се допълнителна обработка през август само срещу гъсениците на молеца, за да не проникнат в клубените.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X