Снабдяването с торове в английските ферми се затяга заради цената на газа

Според Farmers weekly европейски торови заводи затварят мощности и амониевият нитрат липсва

Високите цени на газа са довели до това много от европейските заводи за амониев нитрат (АN) да изключват изцяло или частично своите мощности, от което следва допълнително затягане на пазара и липса на предлагане за английските фермери.

Някои от торовите заводи досега са били големи доставчици на Обединеното кралство, включително полските Anwil и Grupa Azoty, които вече са спряли производството си. Докато литовският производител Achema е обявил, че също трябва да затвори инсталациите си и това ще стане на 1 септември, споделя изданието Farmers weekly.

Вносният амониев нитрат доскоро се е предлагал на английския пазар, по-точно до средата на седмицата, макар и в ограничени количества – на цена £ 820 – £ 835 / t. Но сега търговците очакват много оферти да бъдат изтеглени, тъй като затварянето ще удари чувствително следващите доставки.

В средата на тази седмица търговците са заявили на фермерите, че при толкова високи цени на газа, скоро не очакват раздвижване на торовия пазар.

Уреята е налице, но с ценови стойности, които бързо се повишават, тъй като търсенето е превключило към нея след дефицита на амониев нитрат. Цените й сега са £ 745 – £ 760 / t доставена в зависимост от региона.

Наред с по-силното търсене, стойностите на уреята и тези на други вносни продукти се покачват непрекъснато при спад в стойността на лирата спрямо долара.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X