Как ще изглежда подпомагането – вижте директно методиката

В нея е указан начинът за определяне на индивидуалните годишни квоти за прилагане на схемата за държавната помощ за акциза върху газьола

Чл. 1. Методиката урежда начинът за определяне на индивидуалната годишна квота за всеки земеделски стопанин извършващ дейност в първичното селскостопанско производство. При изчисляване разхода за газьол за нуждите на производството на първична селскостопанска продукция се взимат предвид основните технологични процеси, застъпени при отглеждането на селскостопанските култури и животни.

Чл. 2. (1) В схемата за държавната помощ се прилага модел, при който земеделските стопани декларират площите, които обработват със съответния вид култура и/или броя и вида на животните, които отглеждат в стопанството си.

(2) Регистрираните земеделски стопани подават заявление за държавна помощ в общинските служби по земеделие (ОСЗ) към Областните дирекции „Земеделие“. Заявлението съдържа информация, която се попълва автоматично от софтуер и такава, която се набира ръчно от операторите в ОСЗ.

(3) Видът и площите на културите, съответно видът и броят на животните, се попълват в заявлението автоматично от софтуер и представляват допустимите за подпомагане площи по схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и установеният брой животни по схемите за обвързано подпомагане за животни.

(4) Информацията за броя на видовете и категориите животни, които не попадат в обхвата на схемите за обвързано подпомагане се въвежда ръчно от оператора в ОСЗ и се взима от анкетния формуляр на земеделския стопанин, който се попълва при (пре)регистрация по Наредба № 3/1999 г.

(5) Наличието на регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската дейност се проверява (автоматично от модула за прием на заявления) в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК).

(6) Операторът в ОСЗ, който приема заявлението, зарежда в системата опис на фактурите под формата на файл, с предварително зададен формат. Количеството газьол се изчислява автоматично от системата като сбор от литрите въведени с файла.

(7) Максимално допустимото количество газьол (в литри) на всеки земеделски стопанин, за което се възстановява част от стойността на акциза се изчислява автоматично от софтуер (модул в ИСАК) на базата на площи и животни съгласно подаденото заявление, и разходните норми, съгласно Приложения 1 и 2.

Чл. 3. (1) За установяване на максимално допустимото за подпомагане количество газьол за всеки земеделски стопанин, се работи в определена последователност. По отношение на растениевъдството (виж Приложение 1) тази последователност включва следните стъпки:

1. За да се прецени към коя група селскостопански култури спада декларираната за отглеждане от земеделския стопанин култура, се прави справка в Приложение 1, където културите са изброени в колона Б

Пример: Ако стопанинът е декларирал, че отглежда ръж, справката по Приложение 1 показва, че ръжта попада в ред № 1 на таблицата, т. е. в „Култури със слята повърхност”.

2. След като вече е известно към кой ред от таблицата по Приложение 1 спада отглежданата култура е необходимо да се определи разходната норма за 1 хектар (ха) площ. Тази информация се съдържа в колона В от таблицата по Приложение 1 (среден разход на гориво в л/ха) и показва средния годишен разход на газьол за обработката на 1 хектар селскостопанска площ за съответния вид култура или за угар.

Пример: За обработката на 1 хектар с ръж, т. е. „Култури със слята повърхност”, този показател е 76,60 л/ха.

3. Съобразно декларирания от земеделския стопанин обем площи с отглеждани култури се изчислява годишното потребление на гориво в литри.

Пример: За отглеждане на 10 ха ръж при годишна разходна норма от 76,60 л/ха, общият обем гориво, изразходен през годината за тази дейност ще възлиза на 766,00 литра, т. е. 10 ха х 76,60 л/ха. Този обем гориво представлява максималното допустимото за подпомагане количество газьол на земеделския производител по отношение на съответната култура.

(2) По отношение на животновъдството (виж Приложение 2) тази последователност включва следните стъпки:

1. Установява се към кой ред от таблицата по Приложение 2 спадат декларираните видове животни (колона Б). След това се прави справка с колона В , която показва разходната норма за газьол при отглеждането на съответните видове животни.

2. Съобразно установения брой на отглежданите видове животни се изчислява годишното потребление на гориво в литри. Този обем гориво представлява максималното допустимото за подпомагане количество газьол на земеделския производител по отношение на животните.

(3) Когато земеделският стопанин отглежда повече от един вид култури и/или животни, получените литри за всеки един вид култура и/или животни се сумират, за да се получи общото максимално допустимото за подпомагане количество газьол на земеделския производител.

Чл. 4. (1) За всеки земеделски стопанин се определя индивидуална годишна квота в литри, която е по-ниската от:

1. максимално допустимото количество газьол по чл. 3, ал. 1 и

2. количеството закупен газьол по фактури.

(2) За определяне на индивидуалната годишна квота се взема предвид само количеството газьол от фактури, фигуриращи в дневниците за продажби на съответните доставчици.

Пример: Ако количеството закупено гориво е по-малко от максимално допустимото за подпомагане количество газьол, индивидуалната годишна квота приема стойността на количеството закупено гориво. Ако количеството закупено гориво е по-голямо от максимално допустимото за подпомагане количество газьол, индивидуалната годишна квота приема стойността на максимално допустимото за подпомагане количество газьол.

Чл. 5. (1) Отстъпката от стойността на акциза за литър закупен газьол се определя в левове по следната формула:

ОСА=ОРП/∑ИГКи,

където:

ОСА е отстъпката от стойността на акциза за литър закупен газьол;

ОРП е общият размер на държавната помощ;

ИГКи са индивидуалните годишни квоти на земеделските стопани за съответната година в литри, или

Отстъпката от стойността на акциза за литър закупен газьол е равна на частното от общият размер на държавната помощ и сбора от индивидуалните годишни квоти на земеделските стопани за съответната година.

(2) Отстъпката не може да надвишава разликата между размера на акциза за литър газьол, определен по реда на Закона за акцизите и данъчните складове, и минималната данъчна ставка за газьол за моторно гориво, определена в Таблица Б на Приложение І на Директива 2003/96/ЕО на Съвета от 27 октомври 2003 г. относно преструктурирането на правната рамка на Общността за данъчно облагане на енергийните продукти и електроенергията.

(3) Министърът на земеделието, храните и горите определя със заповед отстъпката по ал. 1 за съответната година. При необходимост министърът на земеделието, храните и горите намалява отстъпката до разликата по ал. 2.

Забележка:

Разработката е направена при:

1. Групиране на културите по групи, в зависимост от вида, предназначението и/или технологията на отглеждане.

2. Зонални норми за разход на гориво при механизирани работи в земеделието. При изчисленията са ползвани осреднени норми за разход на гориво за съответната култура и зони на отглеждане.

3. Разходът на гориво е изчислен за технологични дейности при първичното производство на земеделските култури в литри на хектар, за една календарна година. Годишният разход на гориво в растениевъдството се изчислява на базата на засетите площи и отглеждани култури, които са били реколтирани през финансовата/календарната година, а не през стопанската година.

Под технологични дейности при отглеждане на културите се разбира следното:

При отглеждане на културите, за да се изчисли какъв е необходимият разход на средства (материални и финансови), се изготвя технологична карта. Всяка технологична карта за отглеждане на дадена култура съдържа: последователно подредени технологични мероприятия или дейности (елементи) за определяне на необходимия разход на човекодни, материален и финансов ресурс при отглеждането, прибирането на културите и транспортирането на готовата продукция до складовете (в т. ч. вида и броя на техниката). T.e. това е остойностеният общ разход за единица площ (жив труд (ч.д.), материали (семена, торове, препарати, гориво-смазочни и др.), необходима земеделска техника и други), т. к. при акциза за гориво са включени само механизирани дейности, при които се изразходва гориво (дизелово), са наречени по този начин: „технологични дейности при отглеждане на културите”.

Средният разход на гориво в литри за хектар по колона В представлява средно претеглена величина за страната.

Забележка:

При изчисляване разхода на гориво за нуждите на животновъдството са взети предвид основните технологични процеси, застъпени при отглеждането на селскостопанските животни. Държавната помощ обхваща и подвижното пчеларство, тъй като за практикуването му се налага употребата на гориво, включително и газьол в зависимост от вида на използваното превозно средство. В животновъдната ферма е необходимо използването на гориво за следните дейности:

  • залагане на фураж с фуражораздаващо ремарке;
  • почистване на помещенията (в т.ч. на дворчетата за разходка), транспортиране на тора до торохранилището и/или обработваема земя (над 90% от фермите почистват с булдозерна лопата);
  • претъпкване на силажните ями;
  • транспорт на суровини, предназначени за постеля (стърготини, слама и др.);
  • транспорт във връзка с дейността на фермата, в т. ч. вътрешен транспорт в рамките на фермата;

Изчисленията за количеството гориво са осреднени в зависимост от технологията на отглеждане на животните. Необходимото гориво за тези дейности, по видове животни е дадено в таблицата по-горе.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X