За зеленчуците торенето с азот е не по-малко важно отколкото при всяка друга култура. Но и тук има правила, които трябва да се спазват.
Тори се преди или по-време на сеитба (засаждане)
И при зеленчуците азотът изпълнява същите функции, както при другите растения – способства за доброто развитие на растенията, което по-късно се отразява на добива. Оттук произтича и необходимостта елемента да се подаде още в самото начало – при сеитба или засаждане на зеленчуковите култури.
Подхранване с азот през вегетацията
След като зеленчуковите растения започнат да формират репродуктивни органи (цветове и плодове) се прави азотно подхранване. По-късно не се препоръчва внасяне на азот, защото късното подхранване с елемента на растежа забавя узряването, прави плодовете на зеленчуците подотливи на болести, предизвиква прекомерно развитие на вегетативната маса без да се образуват цветове и плодове (което често се наблюдава при пипера).