Отглеждане на млечни овце

Смята се, че овчето мляко е здравословно и много хранително. Съдържа повече калций, фосфор, магнезий, конюгирана линолова киселина (натурална, свободна маслена киселина) и витамини А, В и Е, отколкото кравето мляко и се усвоява по-добре от човешкия организъм.

По съдържание на сухи вещества овчето мляко превъзхожда козето мляко, което го прави идеална суровина за приготвяне на сирене. Така че идеята да отглеждате млечни овце във фермата си и да продавате кисело мляко или сирене изглежда привлекателна.

Колко овце трябват, за да са щастливи

Известно е, че овцете се чувстват щастливи и в безопасност само при съжителство в стадо, следователно самотната самка е нещастно животно в състояние на стрес, което може да ѝ причини депресия на имунната система.

Повечето изследователи поддържат, че стадото трябва да съдържа поне три овце, но любители казват, че дори само двойка е достатъчна – кастриран коч и женска. Овцете печелят комуникация, като често общуват с други обитатели на двора, например с приятелски настроени кучета и дори домашни птици.

Необходимо е овцевъдът да прилага учтив и грижовен тон към овцете, които са много по-страхливи от козите. Мекият глас и добротата са предпоставка за благосъстоянието на тези животни.

Преди да купите или дори да изберете порода, решете какво искате. Само мляко? Или вълна? Или може би плановете ви включват агнешко?

Изберете породата на животното

Специализираните млечни породи предлагат значително по-дълъг период на лактация, която може да продължи до осем месеца. Овцата за вълна не е млечна, тя дава мляко от три до пет месеца и произвежда много по-малко количество за доене.

Добри породи с висока производителност и продължителна лактация са млечните овце от източнофризийската и лаконска породи.

Източнофризийските овце се отличават с най-висока млечност. Средната млечност, заради която те са ценни, е много висока: 500 – 550 кг, но има овце, от които се получава 1000 л мляко за една година. Млякото съдържа 5 – 6% мастни вещества. Овцете майки се отличават с висока плодовитост – раждат от две до четири агнета. Средният годишен вълнодобив е 4,5 – 5 кг от овцете и 5 – 6 кг от кочовете при рандеман около 65%. Източните фризи обикновено са послушни и приятелски настроени, но не са особено издръжливи. Те са много взискателни към пашата и режима на хранене. Ако не се осигурят богати пасища, чувствително намалява продуктивността им.

Лаконските овце са френска порода, отглеждани предимно за производство на мляко. Добре се приспособяват към различните климатични условия, силни и издръжливи животни в сравнение с другите породи овце. Плодовитостта е в рамките на 190 – 200%. Средната млечност за лактационен период е 350 – 370 л.Средният настриг на вълна е 1,5 кг при овцете и 2,5 кг при кочовете.Животните са много послушни по отношение на темперамента и е лесно да се грижите за тях. 

Овцете Асаф са създадени в Израел чрез кръстосване на породата Аваси с източните фризи. Assaf е с двойна употреба, за мляко и вълна и затова e по-трудно да се намери и купи.

Особености при доене на овце

Биологично вимето на овцете е изтеглено назад, по-далече, отколкото при козите или кравите, между задните им крака. Затова доенето на овцете е отзад, а не отстрани. Оттук и особеностите на процеса.

Имате нужда от дълбока кофа. Овцете обичат да се люлеят и да повдигат задните си крака по време на доене, преобръщайки малки съдове.

Овцете с удоволствие, при възможност ще изпратят част от порция екскременти в кофата с мляко. С течение на времето ще се научите да разпознавате знаците за опасност. Но в началото, докато все още нямате опит, носете със себе си малка тенджерка и често сипвайте мляко там, преливайте в голямата, без да чакате изненада.

По време на доенето можете да седнете на стол зад овцата. Или можете да се наведете срещу овцата в обратна посока, за да стигнете до вимето. Има и трети вариант – да оседлаете овцата. Този метод има допълнителното предимство, че може да се дои навсякъде – не само в кошарата, но и на пасището.

Тревата не е достатъчна

Млечните овце се нуждаят от наистина добри и висококачествени фуражи, което означава, че наблизо трябва да има богата паша, запас от бобово сено в яслите и определено количество концентриран фураж. Трябва да се осигури достъп до чиста вода и овчи минерали.

Търговските фуражи или минерали, приготвени за други видове като кози, коне или говеда, не са подходящи! Те съдържат мед, която може бавно да се натрупва в овчия черен дроб и да допринесе за отравяне.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини