Най-силната суша от 500 години насам разбуни европейските пазари

Игор Валентович
Информациите за влошеното заради суша състояния на царевичната реколта в Щатите и най-вече в Европа, която преживява най-силната суша от 500 години насам провокираха рязкото активизиране на спекулативното търсене на борсите в Чикаго (CBOT) и Париж (Eurenext). Ценовото рали на Euronext стартира в понеделник, 22 август, и то след като при откриване на борсата цената на фуражното зърно там ерозира до най-ниските стойности от началото на месеца – ЕUR 298/т. В сряда преди обяд ноемврийските котировки на царевицата в Париж се изкачиха до EUR332/т, но към края на деня спекулантите започнаха да прибират печалбите и борсата затвори на равнище EUR321/т. Средно с EUR15 през изминалия седмичен период поскъпна френската царевица на експортния пазар – до EUR 330-332/т FOB Рейн (EUR 295/т FOB Рейн – 25.08.21 г.). Според публикуваната вчера прогноза на Refinitiv Commodities Research добивът от царевица в Евросъюза през новата маркетингова 2022/23 г. ще спадне до 60,3 млн.т, в сравнение с 67-68 млн.т прогнозирани само допреди един месец и 70,3-70,5 млн.т очаквани за предходния сезон.
В търговските среди все още преобладава мнение, че по-нататъшното увеличение на цените на царевицата е лимитирано от ограниченото търсене. Анализаторите обаче, предупреждават, че „пазарът може да се раздвижи нагоре при влошаване на обстановката в САЩ и/или засилването на дефицита от влага в Китай.
Междувременно в Евросъюза, на фона на намаляването на добивите се констатира съществено увеличение на вноса на царевица – 3,23 милиона тона от началото на сезона, което е с 58% повече от същия период на миналата година.
Украинските търговски източници информират, че цените на търсенето на царевица, следвайки международните котировки, на фона на увеличения износ от черноморските пристанища, през седмицата се покачиха с $10-15/т до $190-200/т за зърно закарано до експортните терминали (CPT – порт). В същото време местните производители са намалили доставките на фуражно зърно към западните граници, в очакване на засилване на морския износ, което увеличи цените на търсенето от ЕС до $250-290/t DAP Молдова, Полша, Унгария и Румъния.
Поскъпването на царевицата и екстремалните температури в Европа подкрепиха пазара на пшеница Стария континент. В края на миналата седмица, на 18-19 август цената на мелничарската пшеница на борсата в Париж под натиска на реколтната преса и новините за рекордната руска реколта (94-95 млн.т -) се срина до най-ниското равнище от средата на март 2022 г. EUR313-315/т, но на 24 август при закриване на борсата в Париж (Euronext) цената на септемврийския контракт пшеница се срина до EUR 313,75/т, но към обяд на 25 август пазарът се възстанови до EUR328-330/т. С 16-19 евро през изминалите седем дни поскъпна френското мелничарско зърно и на експортния пазар – до EUR332-334/т FOB Руан за пшеница 11,5-12,5% протеин (EUR253/t – 25.08.21 г.). По данни на института за конюнктура на аграрните пазари (ИКАР – Москва) експортните цени на руската мелничарска пшеница 12,5% протеин в началото на текущата седмица се понижиха до $325/т FOB, но в краткосрочен план търговците очакват стабилизиране и известно възстановяване на пазара предвид активизирането на експортното търсене и повишението на цените в Европа.
Тези дни египетската държавна агенция (GASC) напазарувала директно (без провеждане на международен търг) 240 000 тона руска пшеница. GASC не съобщава подробности по сделките, но в търговските среди се говори, че средната цена на покупката е около $368/т, с 8% под нивото на последната покупка през юли.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X