Искат или не, земеделците трябва да адаптират производството си към сушата

Природните условия влияят на производителността на културите, променят търсенето и структурата на семепроизводството

Земеделските производители, притиснати от неблагоприятните агрометеорологични условия през последните години, все повече се борят за оцеляване. Те са принудени да търсят нови решения, с които да намалят последиците от негативното въздействие на лошите и трудни за производството години. За да се адаптират към промените в климата, земеделците все повече залагат на стабилния добив, а не на сорта с високи качества. Търсят разновидности, които да са максимално адаптирани към условията, например да зреят по-рано или по-късно. Резултатът от това е, че през последните години зърнопроизводителите масово сеят високодобивни чужди сортове пшеница с ниско качество. Друг е въпросът, че условията през последната стопанска година не пощадиха и тези сортове, като ги доведоха до катастрофално ниски добиви и пропадане на площи. Тенденцията за силна редукция на добивите, а също и на пропадане, продължи и при пролетните култури, част от които бяха преждевременно развалени, заради тотално изсъхване на растенията.

Сушата, която през последните години обхваща все по-големи територии в Европа, налага нови норми. Селекционните и семепроизводствените компании констатират, че земеделците реагират на променящите се модели на валежи и екстремни температури с предпочитанията си при закупуване на семена. Променените политически условия също се усещат на полето. Натискът в ЕС за намаляване на агрохимикалите за опазване на културите от болести и неприятели и липсата на нови активни вещества също играят роля за намаляване на производителността на културите. В същото време откриването на нови активни вещества, формулирането им в продукти и внедряването им в практиката , е дълъг и сложен процес и не може да се осъществи в кратки срокове.

На този фон не е изненадващо, че на пазара за семена се повишава търсенето на фуражни сортове от основните култури и междинните култури, както и от специфични такива. Разбира се, здравият разум на земеделците няма да ги тласне в посока на търсене и отглеждане на екзотични за страната ни култури, препоръчвани от лобисти, които използват непочтено ситуацията и се опитват да ги внедрят, единствено с комерсиална цел. Горчиви примери има достатъчно и не е нужно да ги посочваме!

В тази връзка много важен е изборът на сортовете, които нашите земеделски производители ще направят за предстоящия сеитбен сезон. За тази цел е необходима по-широка, но и компетентна, професионална и безпристрастна консултантска услуга от страна на семепроизводителите и търговците на семена. Зърнопроизводителите се нуждаят от по-устойчиви на рязко променящите се климатични условия сортове, които да дават не задължително висок, но достатъчно стабилен добив, който, ако не печалба, да гарантира поне минимална доходност, позволяваща възпроизводство.

Добра защита от различни рискове би било разширяването и на видовия състав на културите. Възможност за това у нас има, защото овесът, тритикалето, ръжта, ечемикът и др., са незаслужено подценявани. Те не са силно взискателни култури и могат успешно да се отглеждат с влагането на по-малък разходен ресурс. На този етап, когато става все по-трудно да се предвиди ще има ли климатичен стрес, при кои култури и кога, тези видове са доста подходящи. Когато добивите от основните полски култури драстично падат в резултат на суша и високи температури, ръжта и ечемикът страдат значително по-малко. Затова целта на земеделците трябва да бъде ефективно постигане на реалистични добиви. 

Покривните култури играят важна роля в подобряване съдържанието на хумус и структурата на почвата. Това, от друга страна, влияе положително на водния баланс на почвата, защото подобрява влагозадържането. Така че отговорът на земеделците към стреса от сушата трябва да е в разнообразието и гъвкавостта.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X