Министър Гечев към пчеларите: Предстои ускорен прием на заявления по Временната рамка за държавна помощ

Предстои ускорен прием на заявления по Временната рамка за държавна помощ, като успоредно ще се приемат и заявленията за отстъпка от стойността на акциза върху газьола. Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев в рамките на Консултативния съвет по пчеларство, който се проведе вчера следобед.

Пчеларите посочиха, че секторът изпитва сериозни затруднения заради нарасналите цени за производство и натиска при изкупуването на продукцията, като за тях е особено важно средствата да бъдат разплатени бързо. Министър Гечев отговори, че общинските и областните дирекции „Земеделие“ ще работят без почивка, за да осъществят приема до 15 септември. След това се очаква данните да бъдат обработени бързо от Държавен фонд „Земеделие“. Той подчерта, че пчеларството е важен сектор, като земеделските производители трябва да работят в посока единна пчеларска организация.

„Отчитаме увеличените разходи за производство на земеделските производители и в координация Държавен фонд „Земеделие“ ще оптимизираме приема на документи, обработката и изплащането на средствата“, посочи заместник-министър Крум Неделков пред участниците в Консултативния съвет.

Заместник-министърът информира производителите, че очаква от тях становища за интервенциите в сектор „Пчеларство“ и прилагането на Стратегическия план.

„Работим за изграждането на професионален и устойчив земеделски сектор, отваряне на пазари и засилено присъствие на българските продукти“, отбеляза министър Явор Гечев.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X