Всяка седмица с над 35 градуса испанските картофопроизводители са губили 10 000 т картофи от хектар

В района на картофите в Испания, разположен в басейна на река Лима, прогнозите за реколтата далеч не са розови

Горещите вълни, които се наблюдават в Испания през това лято, повлияха значително на производството на реколтата. Реколтата от картофи се очаква да падне, а особено търсеният от индустрията сорт е дал съвсем незначителни добиви, пише порталът www.campogalego.es.

„Това е много трудна година поради високите температури и липсата на достатъчно вода за напояване, което затруднява кампанията и се очаква спад в добивите“, каза Амадор Диас Пенин, фермер и президент на регионалната Асоциация на производителите на картофи.

Оценките на Института за икономическо развитие на Оренсе (Инорде), провинция, която също се занимава с производство на картофи в басейна на Лима, потвърждават спад в добивите.

„Всяка седмица, когато температурата беше над 35 градуса, имаше загуба на около 10 000 кг продукция на хектар“, изчисли Сервандо Алварес, директор на Центъра за развитие на селското стопанство Inorde.

„Когато едно картофено растение е изложено на температури над 30 градуса, вегетативният цикъл се забавя и не се възобновява, докато температурата не спадне. Така в жегата от почти 20 последователни дни при такива температури растенията не развиха грудки и останаха малки“, обяснява Алварес.

През последните години производителите на картофи преминаха от сорта Kennebec към сорта Agria, използван предимно за пържени картофи. В условията на горещина и суша холандската Agria е пострадала много повече от Kennebeck и е вероятно добивите на Agria да бъдат под 35 000 кг на хектар вместо очакваните 50 000, изчисли Алварес.

Междувременно, при Kenneber, въпреки че сортът се отглежда на по-малки площи, добивите остават нормални и са подобни на тези от други години.

Освен високите температури, текущата картофена кампания в Испания е белязана и от увеличение на производствените разходи. Така торовете, които миналия сезон струваха около 30 цента за килограм, тази година достигнаха 1 евро.

„В тази кампания производствените разходи са се увеличили с около 40%, както за суровини, така и за тор или гориво“, каза Амадор Диас, производител на картофи.

Сега, преди прибирането на реколтата и маркетинговата кампания, производителите се надяват да бъдат постигнати адекватни цени. „Да видим дали цените ще изплатят инвестицията“, казва Диас. Той припомни, че всеки евроцент, добавен към продажбата на картофи, е много важен, тъй като тези минимални колебания определят дали реколтата ще бъде икономически устойчива.

Фермерите в района на Лима чакат обещаното подобрение на напоителната система, което ще добави 4000 хектара за селскостопанско производство и ще разнообрази сеитбооборота.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X