Реколтата от царевица в САЩ не оправда надеждите

Причината са капризите на времето и намаляването на площите

Реколтата от царевица в САЩ ще бъде най-ниската от 2019 г. насам и резултатите от турнето на Pro Farmer потвърждават това, от което мнозина на световните пазари на зърно се страхуваха от седмици. Констатациите разсеяха всякаква надежда, че САЩ могат да осигурят някаква помощ в световното снабдяване след слабите добиви в Европа, проблемите с украинския износ и влошаващите се проблеми с производството на пролетни култури в Китай, според австралийския портал Grain Central.

Основната цел на Pro Farmer Crop Tour е да предостави на индустрията точна информация за вегетационния сезон относно потенциалните държавни и регионални добиви от царевица и соя за предстоящия сезон на прибиране на реколтата. Повече от 100 „разузнавачи“, съставени от фермери, членове на медиите, професионалисти в агробизнеса и служители на Pro Farmer, бяха организирани в екипи, които пътуваха по 20 предварително определени маршрута от Средния запад, вземайки проби от близо 3400 отделни полета за четири дни, започвайки от понеделник миналата седмица.

Режимите на вземане на проби и измерване са проектирани да бъдат представителни за площите и щатите на Средния запад, а не за отделни полета или окръзи.

Агроскаутите измерват три класа царевица или преброяват шушулките на три соеви растения само на едно място във всяко изследвано поле. Определените маршрути за всеки екип са последователни през годините, за да се гарантира сравнимост и достоверност.

Pro Farmer Advisory Service, въз основа на резултатите от обиколката, оцени добива на царевица в САЩ през този сезон на 10,55 тона на хектар, а общото производство на 349,5 милиона тона, което е спад от 15,2 милиона тона и 4,2% по-малко. Те се разминават с прогнозите за добива и производството на USDA за този месец, които са съответно 11 т/ха) и 364,7 млн.т.

Горещият въпрос преди 30-ото годишно турне беше дали ще има достатъчно производство на царевица на изток от река Мисисипи, за да се компенсират загубите на реколта на запад от река Мисисипи, където вегетационният сезон тази година беше по-горещ от обикновено и изключително сух. В крайна сметка отговорът беше не.

Докато добивите в Източния царевичен пояс на САЩ изглежда са се стабилизирали този месец, добивите в Западния царевичен пояс са намалели от началото на август, като някои райони преживяват най-лошата суша от повече от десетилетие.

Производствените перспективи са мрачни, тъй като пролетното засяване на редови култури е по-малко от очакваното, тъй като американските фермери са оставили повече незасята земя от очакваното. Агенцията за земеделски услуги на USDA (FSA) публикува първоначалните си оценки, че 11-те щата, отглеждащи най-много царевица, са имали 1,27 милиона хектара незасята царевица, спрямо 220 000 хектара през миналия сезон. Причината е най-вече в неблагоприятните условия за пролетна сеитба – много сухи в някои райони и преовлажни в други.

Световните потребители разчитат на огромната реколта от царевица в САЩ, за да компенсират свиващите се глобални запаси от зърно, тъй като поредица от проблеми с реколтата по света сочат продължаващите ограничени доставки и високите цени на храните. Според последните оценки на Европейската комисия за реколтата, производството в ЕС е намаляло с 6,5 милиона тона, или близо десет процента, до 59,3 милиона тона. Украинската царевица може да намери пътя си към международния пазар, но историческите й обеми са далеч по-ниски.

Сега тежка суша в Китай застрашава производството на пролетни култури, особено ориз. Има нарастващо убеждение, че Китай ще трябва да внася повече пшеница, за да запълни недостига на храна. Покупките от Австралия и Франция се увеличиха през последните седмици. Големият въпрос е дали този проблем се простира до увеличаване на вноса и на царевица в Китай за задоволяване на вътрешното търсене.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X