В съответствие с Кодекса за добри земеделски практики на ЕС, попълването на запасите на хумус според типа почва, видовете отглеждани култури, сеитбооборотът и стратегията за внасяне на торове са основни техники, защитаващи почвата от ерозия и загуба на нейното естествено плодородие. Съхранението на хумуса в почвата на относително постоянно ниво има също така и екологичен аспект. Този въпрос има особено значение в райони, в които преобладават леки и кисели в различна степен почви. В такива почви процесите на минерализация на органичните вещества преобладават над процесите на натрупване, а органичното вещество в почвата се характеризира с ниско качество, което се отразява на количествените и качествените показатели на реколтата.
Ето защо в последно време сламата придобива все по-голямо значение като източник на органични вещества за европейското земеделие. При заораване на около 450 кг/дка слама от зърнени култури, съдържаща средно 42% органичен въглерод (Corg), в почвата постъпват почти 200 кг органичен въглерод (450×0,42 = 189 кг). Коефициентът на хумификация (превръщането на органичните вещества в хумус) е 0,25, т.е. в почвата остават 47,250 кг/дка новообразуван хумус.
Таблица 1. Постъпването на органични вещества при среден добив на слама при различни култури (Pikuła 2010)
Култура | Среден добив слама, т/ха | Постъпване на органични вещества, т C(org)/ха |
Пшеница | 5,4 | 2,45 |
Ръж | 4,8 | 2,22 |
Тритикале | 4,9 | 2,14 |
Зимен ечемик | 4,8 | 2,14 |
Овес | 4,4 | 1,99 |
Царевица | 7,7 | 3,8 |
Рапица | 4,2 | 2,0 |
Грах | 2,4 | 1,11 |
Лупина жълта | 1,9 | 0,86 |
Фуражни бобови треви | 3,8 | 1,76 |
Заораването на сламата включва спазването на определен технологичен режим. Важни са също и природните условия. След оран сламата се разлага доста дълго време – средно около 7 месеца, ако, разбира се ,всички операции, свързани със заораването, са изпълнени правилно. Ако сламата не е раздробена до необходимите размери (до 8 см) и не е равномерно разпръсната по полето, тя ще се разлага много по-дълго време.
За разлагането на сламата в почвата е необходим азот и доброто й размесване с 10-сантиметровия слой почва. Това осигурява необходимото количество азот за бактериите, които я разлагат, и предотвратява временната имобилизация на елемента в почвата.
Като правило се препоръчва използването на 6-8 кг азот в акт. в-во на тон слама, защото за разлагането на 1 тон слама бактериите изразходват до 8 кг азот. За тази цел може да се използват различни формулации азотни торове, в т.ч. и течен азотен тор. След внасянето на тора сламата се заорава. На по-тежки почви се препоръчва смесването на сламата с почва поне два пъти и след това оран.
Сламата, оставаща в почвата, може да препятства поникването на зимните култури (периодът от заораването на сламата до сеитбата на зимните житни култури и рапицата е малък), затова е необходимо стриктно спазване на технологичния регламент за работа с допълнителната растителна продукция.
В безорното земеделие разлагането се ускорява с деструктори
За ускоряване процеса на разлагане на сламата все по-често се използват специални микробиологични препарати, които стават част от технологията в развитите земеделски страни. Тези продукти съдържат микроорганизми, които стимулират процесите, водещи до разлагане на растителните остатъци, и ги превръщат в достъпни за растенията хранителни вещества. Тази практика се прилага масово в безорното земеделие, където сламата остава на повърхността, без да се заорава в почвата.
Ако поради липсата на валежи почвата е много суха, заораването на сламата е безсмислено, защото при условия на ниска влажност сламата няма да се разложи. В такъв случай най-добре е тя да се използва като мулч, който отлично защитава повърхността на почвата от прекомерно изпарение до късна есен.
Заораването на сламата икономисва торове
Освен значителен ефект върху баланса на хумуса в почвата, сламата е източник на хранителни вещества: макро- и микроелементи. Заораването на сламата повишава съдържанието на хранителните вещества в почвата, което трябва да се има предвид при определяне потребностите на растенията при внасяне на торове. Данни за съдържанието на хранителни вещества в сламата на различните култури в таблиците 2 и 3 са ориентировочни и могат да се променят под влиянието на климатичните фактори, внесените торове, агротехническите практики или сорта. По тази причина винаги се препоръчва да се направи анализ на заораната слама за съдържанието в нея на хранителни вещества. Знаейки примерния обем на заораната слама, може да се пресметне колко макро- и микроелементи постъпват в почвата. Например, при заораване на 4,5 т пшенична слама в почвата постъпват около 29 кг азот (N), 5 кг фосфор (P₂O₅), 53 кг калий (K₂O), 12 кг калций (CaO) и 4 кг магнезий (Mg), което следва да се има предвид при внасяне на торовете за следващите култури.
Таблица 2. Средно съдържание на макроелементи в сламата на различни култури (Chemia rolna, 2002)
Култура | Макроелементи, г/кг сухо вещество | ||||
Азот (N) | Фосфор (P) | Калий (K) | Калций (Ca) | Магнезий (Mg) | |
Ръж | 5,3 | 0,8 | 10,3 | 2,0 | 0,7 |
Пшеница | 6,4 | 1,1 | 11,7 | 2,7 | 0,9 |
Ечемик | 6,5 | 1,2 | 17,0 | 5,1 | 1,2 |
Овес | 7,8 | 1,5 | 22,8 | 4,8 | 1,2 |
Рапица | 10,0 | 4,0 | 30,0 | 3,0 | 1,5 |
Грах и фуражни бобови треви | 12,0 | 6,0 | 20,0 | 1,5 | 0,25 |
Таблица 3. Средно съдържание на микроелементи в слама на различни култури (Chemia rolna, 2002)
Култура | Микроелементи, мг/кг сухо вещество | ||||
Манган (Mn) | Мед (Cu) | Бор (B) | Молибден (Mo) | Цинк (Zn) | |
Ръж | 32 | 1,8 | 1,8 | 0,26 | 8,0 |
Пшеница | 25 | 5,1 | 2,8 | 0,33 | 20,0 |
Ечемик | 24 | 4,1 | 4,8 | 0,28 | 22,0 |
Овес | 70 | 3,6 | 4,0 | 0,31 | 48,0 |
Рапица | 22 | 2,5 | 17,0 | 0,23 | 15,0 |