Руският износ на пшеница се забавя

Докато Русия жъне това, което се очаква да бъде рекордна реколта от пшеница, износът през юли и август, първите два месеца от новия сезон, е намалял с 22% до 6,3 милиона тона спрямо година по-рано, съобщи Bloomberg, позовавайки се на данни за доставките от Logistic OS.

От началото на новия сезон руските доставки на пшеница вече не са ограничени от експортна квота, която беше в сила за втората половина на предходния сезон, за да се защитят вътрешните доставки, но се обвиняват икономическите санкции след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари от правителството за възпрепятстване на пратките.


Русия е най-големият износител на пшеница в света, главно за Близкия изток и Африка, а селскостопанската консултантска компания Sovecon изчисли рекордна реколта от 94,7 милиона тона през 2022 г. Въпреки че Европейският съюз и Съединените щати подчертаха, че храните и торовете не са обект на санкциите, Русия твърди, че в резултат на това банкерите, застрахователите и спедиторите са били предпазливи при правенето на бизнес.

Руските фермери също не са склонни да продават пшеница, тъй като силната рубла и високата експортна такса я правят по-малко привлекателна, докато някои европейски клиенти претеглят поръчките си към по-рано през годината, отбелязва Bloomberg, цитирайки базирания в Москва институт IKAR.

Прогнозите на IKAR за доставките ще нараснат до 4 милиона тона през септември, въпреки че това все още ще бъде под 4,7 милиона тона, изнесени година по-рано.

Междувременно Украйна възобнови доставките си миналия месец, изнасяйки 1,5 милиона тона храна през зърнените коридори, създадени в рамките на Черноморската инициатива за зърно, сделка, постигната с посредничеството на ООН и Турция и договорена от Украйна и Русия на 22 юли.

Докато товарите от украинските черноморски пристанища са малко повече от една четвърт от предвоенните обеми, правителството се надява доставките да се увеличат през следващите месеци. Преди войната 5  до 6 милиона тона зърно обикновено се изнасяха месечно през черноморските пристанища на Украйна.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X