Особености при резитба на ремонтантните малини

Сортовете малини наречени ремонтантни (Люлин, Виламет, Септември и др.) се отличават от останалите по това, че могат да плододават както веднъж, така и два пъти в годината – пролетно-лятна и лятно-есенна реколта. Този процес се направлява от приложените два вида есенни резитби:

. първата е както при обикновените сортове – прореждане и отстраняване;

. втората резитба е изрязване на всички издънки до основа.

Изрязване на всички издънки

Тази резитба се прилага, когато се цели получаването на една реколта (лятно-есенна), но по-обилна. В този случай след плододаване наесен се изрязват всички надземни части на растенията на височина 5 см от почвената повърхност. През пролетта ще израснат нови стъбла. Между тях ще има и слаби, които тогава ще трябва да се проредят. Така при ремонтантните сортове се получава не двугодишен, а едногодишен цикъл на плододаване.

При този вид отглеждане всяка година храстите се оздравяват. Няма натрупване на болести и неприятели. През зимата няма измръзване на стъблата защото просто ги няма. Работата е по-лесна и удобна.

Възможно е на ремонтантните сортове да се прави резитба, както при обикновените малини. Едногодишното стъбло даже и да е плододавало, няма да изсъхне. След като презимува ще се развие и отново ще плододава. През това време ще се развият и другите стъбла и те ще плододават. През есента те ще дадат допълнителен добив. Ще се получат два добива, и периода с пресни плодове от малини ще се удължи.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X