Най-вкусните череши на пазара

Берат се на ръка, поставят се в специални касетки с найлонови балончета, не престояват на слънце

За технологията на прибиране на черешовата реколта ни разказа МУСТАФА ЕМИН, ръководител „Овощни градини“ в „Агротайм“ – Исперих. 
Намираме се в овощната градина, която е на 10 км от град Исперих. Това е първата създадена черешова градина в Агротайм. В средата на юли там все още течеше беритбена кампания. Берат се късните сортове череши.
Сортът, който в момента берем се казва Кордия, обясни Мустафа Емин. Това е един от най-хубавите сортове череши. Плодовете имат висок брикс – термин, който обозначава захарното съдържание на плодовете. Преди бране измерваме брикса на плодовете. Трябва да е над 16. Колкото по-висок от това е брикса, толкова черешата е по-сладка и вкусна. Винаги берем черешите с необходимите качества за износ, независимо дали са за износ или за българския пазар.
Втората стъпка, която правим след измерването на брикса на черешите е да ги проверим по цветовата скала. Цветовете зависят от сортовете. Ранните сортове обикновено са по-светли. Ако черешата е придобила необходимия цвят според скалата, то тя е готова за бране.
От голямо значение за продажбите е и калибъра на самите плодове. Ние имаме череши с калибър 28 +, което е много добре като едрина.


– Как протича технологичният процес на самата беритба?
– Когато работниците постъпват при нас на работа първо им правим инструктаж по безопасност на труда. Второто нещо, на което им обръщаме внимание е свързано със спецификата на черешите. Те са меки плодове, които лесно се нараняват. При нас всички череши се берат с дръжки. Касетките ни имат специални подложки от найлон с балончета, които помагат на плодовете да не се нараняват след бране. Кофите, които раздаваме на работниците, не се по-големи от 5 кг. Всеки берач получава определен брой дървета.
Тази година в беритбената кампания са заети 150 души минимум. Всеки берач си има индивидуален номер, с който работи до края на кампанията. С този номер те обозначават касетките, които са напълнили. Периодично те се товарят на контейнер, който ги извозва до събирателния пункт, където се претеглят и експортират. Така не се налага на работниците да се разкарват с касетките от редовете до кантара.
Набраната продукция се експедира от полето до фабриката за преработка на всеки два часа, за да не стои продължително време на слънце.


– Какви са добивите тази година?
– Добивите тази година са много добри, до 2 тона череши от декар, а плодовете са с отлични качества.
Сортовете в градината са последователнозреещи – ранни, средноранни и късни. Така беритбената кампания започва в края на май и продължава до средата на юли. Разполагаме със съвременни нови сортове череши, като повечето от тях са канадски. За нас е много важно черешите да са с твърди плодове, тъй като за износ не се търсят меки сортове.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X