Министър Явор Гечев обсъди с производители на оранжерийна продукция мерките за подпомагане на сектора

Министърът на земеделието Явор Гечев обсъди с производители на оранжерийна продукция в Куртово Конаре проблемите в сектора и мерките за подпомагане на земеделските производители. На срещата стопаните представиха данни за нарастващите разходи за енергия и необходимостта от ефективна борба с икономически важни болести по растенията.

Министър Гечев припомни, че до 16 септември 2022 г. се приемат заявления по схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2022 г., като секторът ще бъде подпомогнат с 426 млн. лв. от държавния бюджет. „Съкратихме сроковете за прием на документи, защото за земеделските производители е важно да получат средствата максимално бързо“, посочи аграрният министър.

От Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция повдигнаха и темата за Националната програма за контрол на доматен миниращ молец.

„Наясно съм пред какви трудности сте изправени, годината не е лека за сектора, ще решаваме текущите въпроси в постоянен диалог. Това позволява навреме да се очертаят проблемите и бързото им решаване“, каза министър Явор Гечев.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X