Отново „Дни на българското месо“ на животновъдното изложение в Сливен

Асоциацията на месопреработвателите в България ще представи най-добрите месни деликатеси на родни производители

Националното животновъдно изложение Сливен 2022 отново ще събере на едно място най-добрите производители и преработватели на месо у нас. Двата бранша ще застанат рамо до рамо, за да покажат на потребителите разнообразието от породи и богатството от продукти, произвеждани от качествено българско месо и мляко. Презентации, дегустации и голям фермерски базар очакват посетителите на най-големия форум в сектора у нас, който ще се проведе за XVI-ти път на 16 и 17 септември в Сливен, до разклона за с. Мечкарево. Организатор е Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Министерството на земеделието, с подкрепата на Държавен фонд „Земеделие“.

За поредна година в изложението ще участва Асоциацията на месопреработвателите в България със свои фирми-членове и поредица от събития в рамките на кампанията „Дни на българското месо“. На площ повече от 150 кв. м. ще бъде разгърнат голям базар за месни продукти и дегустации. Там ще представят най-качествените си и вкусни продукти „ВИАТЕКС 66“ ЕООД – гр. Сунгурларе, „ЕКО МЕС“ ЕООД – с. Величково, Свинекомплекс „Голямо Враново инвест“ АД – с. Голямо Враново, „Р.А-03-БОБИ“ ООД – гр. Горна Оряховица и „ДИАНА – МИ“ ЕООД – с. Кортен.

Участниците са малки и средни предприятия, които много внимателно и безкомпромисно подбират суровините за производството на месните продукти, каза Атанас Урджанов, председател на Асоциация на месопреработвателите в България (АМБ). По думите му качеството на месото дава онази разлика във вкуса, която ги отличава и ги прави разпознаваеми и предпочитани. Посетителите ще се насладят на вкусна българска скара, чеверме, защитени в Европейския съюз месни продукти и деликатеси.

„Вярваме в партньорството между сектора на българското животновъдството и на българските месопреработватели. Заедно можем да постигнем общите ни цели за все по-качествена и вкусна храна, която стига до родната трапеза“, допълни още г-н Урджанов.

И тъй като усетът към добрия продукт се възпитава от най-ранна детска възраст, Асоциацията организира две събития в рамките на изложението, насочени към най-малките и към бъдещите млади професионалисти. На 16 септември в 15:00 часа на щанда на АМБ започва шоу със забавни игри и награди за деца до 7 години, под мотото: „Опознай животните и как да се храним здравословно! Защо трябва да ядем месце!“. В съботния ден младите кулинари от Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев“ в Сливен ще имат интересна среща с органолептиката, известна още и като сензорен анализ. Под вещото ръководство на д-р Даниела Данаджикова ученици и преподаватели ще се обучават как да определят качеството на месните продукти с помощта на сетивните органи – зрение, вкус, обоняние, осезание, слух. Професионалистите също ще могат да научат нещо ново и интересно на Информационния щанд на Асоциацията на месопреработвателите с научна и практична литература.

Проектът „Дни на българското месо“ се провежда за 4-та поредна година, с подкрепата на Министерство на земеделието и ДФ „Земеделие“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X