Зърното и месото от Украйна, които наводниха пазара в ЕС, изнервиха европейските производители

Земеделските производители от Франция до Полша са решени да защитят правата си

The Wall Street Journal

Земеделски производители в Европа искат техните правителства да ограничат потока на украински селскостопански продукти в региона. Последиците от мерките, които ЕС предприе в подкрепа на Украйна, се оказаха неочаквани и направиха живота на европейските фермери труден.

Войната в Украйна затвори черноморските пристанища, през които страната изнасяше продукцията си преди това.  За да подкрепи Украйна, Европейският съюз премахна митата и квотите, като позволи безпрепятствен износ на украинска продукция през ЕС.  Сега фермери в Полша, Румъния, България и Франция протестират срещу това, което те виждат като наводнение от по-евтино украинско зърно и домашни птици, което натиска местните цени и се конкурира за място в местните пристанища.

Това води до напрежение на границата с Полша, където украински служители и фермери казват, че има нежелание да се ускори потокът от износ. Киев казва, че на някои гранични пунктове зърното може да чака до 10 дни, за да влезе в Полша. Полските власти казват, че действат възможно най-бързо.

Някои европейски фермери започват да се оплакват, че украинското зърно, което преди войната отиваше предимно в развиващите се страни и е по-евтино от това, което се произвежда в останалата част от региона, сега остава в техните страни. Украинската пшеница и царевица се продаваха съответно на около 272 и 251 долара за метричен тон този месец, според доставчика на данни Argus. В ЕС пшеницата се продаваше за 324 долара, а царевицата за около 307 долара.

Киев  се надява да направи постоянно безмитното споразумение за внос селскостопански стоки, което ЕС му предостави по-рано тази година.

„Изцяло подкрепям помощта на Украйна, но вярвам, че ЕС отвори кутията на Пандора“, каза Ян Биениаш, управляващ директор на фермерска кооперация в село Лонка, в югоизточна Полша. През юни той се срещна с представители на селското стопанство на ЕС и предложи план, според който Брюксел ще притежава и търгува украинско зърно, за да спре продажбата му в Европа.

„Идеята не беше посрещната с ентусиазъм“, каза той.

Българските фермери проведоха в сряда протести в няколко града срещу украинския внос на селскостопански продукти. Илия Проданов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите на България, каза, че страната му е наводнена с украинско зърно и слънчогледово семе.

Украинските производители продават на по-ниска цена заради войната и не спазват същите екологични разпоредби като тези в Европа, добави той. „Не трябва да страдат българските и европейските производители“, каза г-н Проданов.

Във Франция групата за производство на птиче месо Anvol заяви по-рано този месец, че ЕС не трябва да подновява през следващата година споразумението от юни, което вдига митата и квотите за украински селскостопански продукти. В него се казва, че вносът на пилешко месо от Украйна се е увеличил повече от два пъти през първите шест месеца на 2022 г. в сравнение със същия период на миналата година, което е ощетило френските фермери, които имат по-високи производствени разходи.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X