Малки и големи опитаха в Сливен вкусни и качествени месни продукти по време на „Дни на българското месо“

Инициативата „Дни на българското месо“ на Асоциацията на месопреработвателите в България отново събра професионалисти и любители на вкусни месни продукти от всички възрасти в Сливен. Голям базар, гореща скара, чеверме, месни деликатеси на „Свинекомплекс „Голямо Враново инвест“ АД – с. Голямо Враново, „ЕКО МЕС“ ЕООД – с. Величково, „ВИАТЕКС 66“ ЕООД – гр. Сунгурларе, „ДИАНА – МИ“ ЕООД – с. Кортен, „Бурденис 379“ ООД – гр. Свиленград и защитения в ЕС „Горнооряховски суджук“ на фирма „Р.А-03-БОБИ“ ООД – гр. Горна Оряховица посрещаха повече 10 000 посетители на XVI-то Национално животновъдно изложение Сливен 2020. Поредица от информационни и забавно-образователни събития събраха около щанда на асоциацията от най-малките, през бъдещите кулинари от сливенската гимназия по туризъм, до водещи професионалисти – производители и преработватели на месо.

Атанас Урджанов – председател на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ)

„Провеждаме „Дни на българското месо“ вече 4 години подред и сме щастливи отново да бъдем партньор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и да участваме в най-голямото животновъдно изложение у нас. Това дава възможност на фирмите, които членуват в нашата асоциация, да си партнират още по-успешно с фермерите и животновъдните стопани, за да има все по-качествена и вкусна храна на българската трапеза. В Сливен показахме великолепни продукти в резултат на това успешно партньорство и дадохме възможност на стопаните да заимстват съвременни практики и да обменят опит в областта на животновъдството и преработката на месо“, каза Атанас Урджанов – председател на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ).

В поредицата от събития в рамките на инициативата имаше и такива за най-малките потребители. Специално за децата от Детска градина „Здравец“ в кв. Речица беше организирано шоу със забавни игри и награди под мотото: „Опознай животните и как да се храним здравословно! Защо трябва да ядем месце!“. След като се запознаха с животните на изложението, децата се състезаваха кой ще подреди най-бързо пъзел, а бате Ники ги забавлява с развлекателни игри и викторина. С много емоции и впечатления децата си тръгнаха от изложението с пълни ранички с подаръци и, разбира се, с месни продукти от фирмите „Белла България“ и „КЕН“.

Младите кулинари от Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев“ в Сливен учиха как се определя качеството на месото и месните продукти с помощта на сензорния анализ. Д-р Даниела Данаджикова от Лаборатория „Алименти-Омнилаб“, гр. Пловдив показа на ученици и преподаватели как да използват сетивните си органи – зрение, вкус, обоняние, осезание, слух и да ги превърнат в най-ценния ресурс за откриването на най-добрия продукт.

На информационния щанд на Асоциацията на месопреработвателите с научна и практична литература, професионалистите получаваха компетентна информация в областта на месопреработката. Отново голям интерес имаше към сборниците с традиционни български рецептури и технологии и към най-новото издание – плакат Разфасовки агнешко месо.

Проектът „Дни на българското месо“ се провежда с подкрепата на Министерство на земеделието и ДФ „Земеделие“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X