Министър Гечев: Очакваме Комисията да обърне специално внимание на пазара на маслодайни култури

Очакваме Европейската комисия да обърне специално внимание на ситуацията на пазара на маслодайни култури и да приложи всички възможни инструменти, включително извънредни мерки, съгласно чл. 219 от Регламент (ЕС) 1308/2013 с цел смекчаване на въздействието върху производителите от Европейския съюз. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев по време на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел. Той добави, че България подкрепя Украйна в тези трудни времена, но има смущения на пазара на слънчоглед, които будят безпокойство.

„Считаме, че са необходими инструменти за бързо въздействие по отношение на възникналия пазарен дисбаланс, за да бъдат предотвратени по-сериозни икономически сътресения с дълготраен ефект върху пазара на слънчоглед, намаляване на конкурентоспособността на производителите, както и на жизнеспособността на стопанствата в сектора“, допълни министър Гечев. По отношение на изпълнението на Плана за действие „Коридори за солидарността“ между ЕС и Украйна, България се ангажира да положи максимални усилия за осъществяване на превозите на зърно за трети страни по транспортните маршрути и по всяко направление от железопътната мрежа и пристанищата си, с наличния технологичен капацитет.

Министър Гечев информира своите колеги за настоящата ситуация с пазара на зърнени култури в България. Той отбеляза, че новата реколта от пшеница, ечемик и рапица вече е прибрана, като се отчита спад в количествата в сравнение с предходната реколта – при пшеницата и ечемика от около 10%, a при рапицата от около 20%.

В рамките на заседанието бе поставена и темата за устойчивата употреба на продукти за растителна защита. Министър Гечев изрази подкрепа към призива на Полша – ЕК да представи допълнителна и подобрена оценка на въздействие, която по изчерпателен и адекватен начин разглежда влиянието на предложения проект на регламент върху продоволствената сигурност на ЕС. „Липсата на оценка на социално-икономическото въздействие на много от аспектите, свързани с намаляването на употребата на продуктите за растителна защита, в контекста на последиците от войната в Украйна, за производството на основните храни в ЕС и в глобален мащаб, буди притеснения“, добави аграрният министър.

Европейските министри дискутираха и Директивата за емисиите от промишлеността по време на заседанието. „Намаляването на прага, над който инсталациите за отглеждане на свине и домашни птици се включват в приложното поле на Директива 2010/75/ЕС, както и добавянето на инсталациите за отглеждане на едър рогат добитък, ще окаже въздействие върху голям брой животновъдни стопанства, като ще създаде значителна финансова тежест“, посочи министър Гечев. По думите му на практика се обхващат голям брой семейни ферми в селските райони, които не разполагат с възможностите на индустриалното животновъдство и са заплашени от прекратяване на дейността. И акцентира, че това би довело до сериозни социални, икономически и финансови последствия, с пряко въздействие и върху продоволствената осигуреност на населението.

Земеделският министър добави, че увеличаването на натоварването върху компетентните органи ще доведе до допълнително забавяне при издаването на разрешителните, ще влоши инвестиционната среда и ще забави прехода на ЕС към чиста, кръгова и неутрална по отношение на климата икономика.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X