Агротайм: Съвременна зърнобаза и тотален контрол на качеството на зърното

Агротайм ЕООД, град Исперих, разполага с модерна зърнобаза, в която се съхранява зърното при най-оптимални условия, за да се гарантира безупречното му качество. За нея ни разказа Георги Крачунов, ръководител „Зърнобаза и Фуражен цех“ на Агротайм ЕООД:


„Зърнобазата на Агротайм ЕООД в Исперих е със складов капацитет между 35 000 и 60 000 мегатона зърно. Разполагаме с различни видове зърночистачни машини, зърносушилни, активна вентилация, модерна лаборатория за окачествяване на зърното. В зърнобазата е внедрена ERP система, в която се наливат всички данни от вход и изход на зърното.

Георги Крачунов

На територията на зърнобазата имаме три приемни точки с 15 силоза. Обемът на силозите е между 2400 и 3700 кубика. На територията на зърнобазата се намира и фуражния цех, който приготвя фураж за нуждите на свинекомплекса на Агротайм. Капацитетът на фуражния цех е между 8 и 10 тона на час.


В зърнобазата се преработва, приема и съхранява основно зърно, произведено от собствените полета на Агротайм, но също така и закупено от други фермери. Съхраняваме най-вече пшеница, която е основно за търговия. Преработваме и царевица и ечемик, които са предимно за производство на фураж. Също така преработваме маслодаен и шарен слънчоглед. Шареният слънчоглед пакетираме в 20-килограмови чували, които изнасяме за наши клиенти в Швеция. Той се използва за храна за птици. Преди всяка сеитбена кампания обеззаразяваме и почистваме семена за посев.

Александър Христов

Разполагаме със система за термоконтрол, чрез която следим температурата на зърното в силозите. Тази година закупихме машини за пълнене на зърно в бегове с цел съхранение, както и машини за изваждане и претоварване на това зърно. По този начин увеличаваме капацитетът на зърнобазата.
След епидемията от АЧС през 2019 г в зърнобазата се въведоха строги мерки за биосигурност. Всеки служител и гост на зърнобазата преминава през филтър. Всяко едно моторно превозно средство, което влиза на територията на зърнобазата, се дезинфекцира“.


Александър Христов, домакин на зърнобаза на Агротайм, обясни как протича процесът на приемане и изнасяне на зърното от зърнобазата:


„От 20 години съм домакин в зърнобазата. Отговарям за зърното, което постъпва в зърнобазата и за зърното, което в последствие се продава или отива във фуражния цех за преработка за смески за свинекомплекса. Процедурата по приемане на зърното е строга. Идва колата от полето. Специален служител я дезинфекцира. След това камионът се качва на кантара. През това време от лабораторията правят анализ на показателите и влагата на зърното. Подготвя се документацията на превоза, която постъпва в ERP системата. След като пробата стане готова, се определя зърното в кой силоз трябва да постъпи. Пшеницата се дели на показатели, при царевицата се определя според вместимостта на силозите.


При износа на зърното от зърнобазата нещата са почти идентични. Колата отново се дезинфекцира, взима се тара. Показва се на шофьора, който не слиза заради мерките за биосигурност. Имаме три точки за товарене. Колата се изпраща на необходимото място. След товаренето колата се връща на кантара пълна. Докато подготвям документите за тонажа, от лабораторията се взима по същия начин анализ на зърното, който показва дали отговаря на стандартите по договор с купувача. След като се установи, че всичко е наред със зърното, колата потегля към местопреднзначението си“.


Йоана Махони, работи от 10 години във фирма Агротайм на длъжност лаборант в зърнобаза:

“В момента жънем царевица и анализите, които извършваме са за влага и протеин. След анализите зърното бива разпределяно в зависимост от влагата. При необходимост, ако зърното е влажно, то бива разпределяно и сушено в нашите сушилни. Приемаме и други култури- пшеница, ечемик, слънчоглед. При тях извършваме и други видове анализи. При пшеницата са малко повече. Там следим протеини, сух и мокър глутен, падащо число, хектолитър. Според тези качества разпределяме зърното.

Йоана Махони

Следим чистота. Извършваме анализ за кълняемост на семената и абсолютно тегло, за да можем да помогнем на нашите колеги при сеитбената норма. Показателите при пшеницата са изключително важни, защото те са определящи за цената. Затова разпределяме партидите според протеин, глутен и хлебопекарни качества.


Извършваме внос, износ и съхранение на зърното. Следим зърното с термоконтрол за правилното му съхранение. В зърнобазата има процес на съхранение на постъпилото зърно. Следим условията на съхранение посредством специална програма и при повишаване на температурата, вентилираме зърното и предприемаме необходимите действия. Всичко е в силози и няма как да се образуват микотоксини. Само се следи температурата да не бъде повишена, имаме охлаждане след като бъде прието зърното, леко и постепенно го подготвяме за съхранение на по-ниски температури“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X