При избор на пръскачка, не слушайте съседа

 Съвременните технологии за подхранване и защита на растенията от капризите на природата, вредители, болести и плевели, осигуряват 50-70 на сто увеличаване на добивите
 Съвети как да изберете пръскачка, която да ви служи дълги години, дават специалистите от списание PROFI

Преди внасянето на течни торове и пестициди фермерът трябва да е наясно с някои възможности на техниката – оптималната височина на щангата над растенията, размера на капката, равномерността на разпределянето на работния разтвор по растенията и съответствието на машините с изискването на конкретната технология, която се прилага в стопанството.
Необходимо е да се вземе предвид и как ще се промени качеството и времето за обработка, ако падне работното налягане, колко гориво и консумативи ще бъдат необходими, колко бързо ще се ремонтира техниката в случай на авария, какво може да се направи за повишаването на ефективността на пестицидите и т.н.
Поради това при избор на пръскачка не винаги трябва да се ориентирате по цената на модела, неговата популярност или дори мнението на съседа. Няма съмнение, че никой не иска да плаща повече отколкото е необходимо, но икономисвайки стотинки в началото, може по-късно да загубите хиляди левове при загиването на посевите и напразно изразходвани препарати.

Контури на площите
Един от обективните критерии при избор на модел пърскачка е размерът на площите. Всички знаят, че вместимостта на резервоара влияе върху честотата на зареждането му – колкото е по-малък, толкова по-често техниката престоява. Но машините с голям резервоар трудно се обръщат на малки поля, не достигат максимална производителност, тъй като губят време при маневрите. Освен това, тежката техника уплътнява почвата. Поради това вместимостта на резервоара трябва да осигурява подходящата дължина на работните преминавания, маневреността на пръскачката и да оказва ниско налягане върху почвата.
Опитните земеделци препоръчват при размер на полята до 200 дка и обща площ в стопанството до 10 000 дка да се използват машини с вместимост на резервоара до 600 л.
При обработваема площ от 60 000 дка е целесъобразно използването на пръскачки с вместимост на резервоара 900-2000 л.
За площи с големи размери до 40 000 дка са подходящи машини с вместимост на резервоара 3000-4000 л, а при същата площ, но разделена на поля от по 1000 дка е по-удобно да се работи с пръскачки с резервоар с вместимост 500-1000 литра, които се агрегатират с трактор с мощност 150 к.с.
Резервоарите на всички пръскачки трябва да са произведени от удароустойчива пластмаса или неръждаема стомана.
Малките площи е за предпочитане да се обработват с навесни машини с работна ширина на щангите 12-18 м. Щангите ще ви служат по-дълго, ако са направени от неръждаема стомана или алуминий, както и са боядисани прахово за защита от корозия и UV-лъчите.
За големи площи е по-удобно да се използват самоходни машини с голяма ширина на щангата. Те обикновено се отличават с ергономичност, повишена проходимост и по-добра маневреност от прикачните модели. При избор от равни други характеристики, желателно е да се предпочита самоходна техника с рачешки ход, тъй като тя по-лесно се справя при обръщането.
Друг важен аспект е клирънсът. Ако се планира машината да работи от пролетта до есента, то е необходим самоходен вариант с висок, 160-180 см, клирънс. Той позволява опръскването на високостъблени култури като царевица, слънчоглед и други на късните стадии на развитие.

Пълната версия е достъпна само за абонати на електронното издание на вестник „Гласът на земеделеца“. Абонирайте се тук!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X