Потребността на царевицата от хранителни вещества в различните фази е различна

Най-голямо влияние върху качеството на царевичното зърно оказва азотът

Осигуряването на царевичните растения с хранителни вещества трябва да е съобразено с техните потребности в конкретните фази на развитие.
До стадий 8-и лист царевицата усвоява само незначителна част от необходимите й хранителни вещества: 2% – азот, 1% – Р2О5 и 4% – К2О.
Максималното количество от тези елементи царевичните растения усвояват в периода от изметляване до три.четири седмици след цъфтеж. В този период се поглъщат 70-80% от цялото необходимо количиство NPK.
Потреблението на азот и фосфор продължава и във фаза узряване на зърното, докато потреблението на калий в този период вече е приключило.
Най-голямо влияние върху качеството на царевичното зърно оказва азотът
До стадий осми лист царевицата потребява по-малко от 2% от необходимия й азот
Подхранването на царевицата с минерални торове дава възможност да се получи прираст на добива с 10-12% и повече.

Пълната версия е достъпна само за абонати на електронното издание на вестник „Гласът на земеделеца“. Абонирайте се тук!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини