ЕК опроверга тежкото положение на фермерите заради украинското зърно

Румънските производители на зърно предупредиха, че вносът на украинско зърно през така наречените „ленти за солидарност“ на ЕС ги тласка към фалит, но Европейската комисия настоява, че това няма отрицателно въздействие върху единния пазар.

„Няма разрушително или отрицателно въздействие на износа от Украйна върху пазарите на ЕС“, каза еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски пред репортери на пресконференция на 26 септември. Той подчерта, че „това не се отразява негативно върху положението на фермерите, нито пък влияе негативно на цените.”

„Лентите за солидарност“ са инициатива, която започна в края на май за улесняване на износа на зърно от Украйна по всички възможни маршрути, главно реки, железопътни линии и пътища на фона на блокадата на украинските морски пристанища.

Това позволи 3 милиона тона зърно да бъдат изнесени от Украйна през август, в сравнение с около 300 000 тона през март след избухването на войната. Преди инвазията Украйна изнасяше 5-6 милиона тона месечно.

Преди това през юли представител на Комисията докладва пред комисията по земеделие на Европейския парламент, че зърното, идващо от Украйна в съседните страни, се настанява на местните пазари, което е „много болезнено за тях“. Затова те подчертаха необходимостта от „ленти за солидарност“, така че зърното най-накрая да достигне международните пазари и да донесе облекчение на местните фермери.

Но Войчеховски вече настоя, че няма „никакви проблеми с продажбата на зърно от европейски фермери“.

„Не виждаме срив по отношение на цените заради този износ от Украйна“, каза той, добавяйки, че изпълнителната власт на ЕС следи отблизо ситуацията на пазара.

Фермерите на място в Румъния обаче рисуват много различна картина на ситуацията, предупреждавайки, че украинското зърно, идващо през границата, тласка местните фермери към фалит.

„Перфектна буря“

Според Флорентин Берку от Румънския алианс за земеделие и сътрудничество румънските земеделски производители са претърпели „силно влошаване на конкурентоспособността си“.

Според него основният проблем е, че цените на румънските фермери са подбити от по-евтиния внос на украински слънчоглед, пшеница, ечемик и царевица, които се отглеждат при различни правила и ограничения в сравнение с ЕС.

„Вносът на зърнени и маслодайни култури трябва да минава транзитно през територията на страната и да достига до страните членки на ЕС, които са нетни вносители на тези култури или по-нататък до трети страни. Но, напротив, тези култури се продават на румънския пазар“, каза той пред EURACTIV.

Тези разлики намаляват цената, което я прави по-привлекателна за търговците. Междувременно това намалява качеството на зърното, продавано на румънския пазар, излагайки на риск местните производители.

„В пика на реколтата местният пазар на зърно и маслодайни семена е наситен с украинско зърно, като по този начин срива пазара на зърно в Румъния, както по отношение на изкупните цени, така и по отношение на необходимите обеми“, обясни Берку.

Сред другите проблеми, породени от мерките за улесняване на украинския износ на зърно, са транспортните разходи за румънските фермери, които почти се утроиха през първия месец на либерализацията на търговията поради много високите заявки за продукция от Украйна.

Междувременно броят на фалшивите или забранените продукти за растителна защита в ЕС се е увеличил, каза Берку, предупреждавайки, че това застрашава европейските и местните потребители.

Тази комбинация от ниски изкупни цени, ниски добиви и високи производствени разходи създаде „перфектна буря“, предупреди той.

По същия начин източници от скорошна неофициална среща на министрите на земеделието казаха на EURACTIV, че Полша също е изразила подобни опасения.

Междувременно през юли евродепутатите от комисията по земеделие на Европейския парламент посетиха пристанищата в Констанца, Агиджа и Галац, предлагайки уверения, че търсят решения.

Цената на солидарността

Въпреки отрицателните въздействия, Берку подчерта, че румънските фермери продължават да подкрепят инициативата за ленти за солидарност, отбелязвайки, че опасенията „не трябва да се разбират като неодобрение на фермерите по отношение на тези коридори“, а по-скоро като начин за „самосъхранение“ .

Фермерите обаче призовават за редица практически мерки, които да помогнат за облекчаване на напрежението заради потока от украински продукти, включително по-добро управление в морските пристанища, както и проследимост, за да се предотврати отклоняването на украинско зърно към румънския пазар.

Берку също така призова финансирането от ЕС да бъде разпределено за подобряване на логистиката и увеличаване на капацитета за съхранение в райони с достъп до навигация.

„Към момента тези мерки не са изпълнени и сме наясно, че това е дълъг процес. Така че трябва сами да поемем шока”, обобщи Берку.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X