Агроном Димитър Витковски: Налагат се промени в сеитбените норми, изненадващо липсват много неприятели на полето

Агроном Витковски, какво се случва на полето в момента и какво е важно за земеделците да знаят?

В момента текат сеитбите на есенниците. С климатичните промени, които в последно време стават все по-ясно изразени, сроковете, които до преди 2-3 години бяха релевантни по отношение на началото на сеитбата, вече търпят промяна. Ако хипотетично 10-и октомври беше крайна дата за сейтба в Северна България и 20-и октомври за Южна България, в момента нещата се измениха с 10-20 дни напред. Но това е хипотетично, тъй като трябва да бъде съобразено и с актуалните метеорологични условия. Тази година видимо есента настъпва малко по-рано, с понижение на температурите. Синоптиците ни обещават към края на месеца във високите полета вече да има сняг. Това означава, че и на останалите места температурите ще паднат. Може би в момента е оптималният срок за сеитбата на есенниците.

С много земеделци тази година коментирахме сеитбената норма. Повечето от колегите работят с килограми на определена площ. По принцип това е основният фокус при определянето на посевната норма. Всяка една фирма, която предлага семена на земеделците, препоръчва определен брой семена на квадратен метър. Така е възприето в практиката. На практика всеки земеделец сам си определя някаква норма, която му допада. В нормални години, когато хектолитровото число е високо, което влияе върху масата на 1000 семена, въз основа, на което се определя посевната норма, то техните норми се доближават до препоръките на семенарските фирми. Но тази година, поради сушата, семената са относително по-дребни, оносителната маса е много по-висока и ако земеделците сеят с килограмите, на които са свикнали през годините, това означава, че те ще засеят по-голям брой семена на единица площ. А по-големият брой растения ще доведе до вътрешна конкуренция. Вътревидова в пшеницата. Тя ще конкурира сама със себе си. Смятам обаче, че повечето земеделци вече го осъзнаха, тъй като с колегите успяхме навреме да ги алармираме.

На места имаше проблеми с кълняемостта на семената. Това се получи защото през лятото, точно преди жътва, рано дойдоха ниските температури и пшеницата не можа да изхрани нормално семената. Сушата също се отрази върху кълняемата енергия на пшеницата.

Каква е актуалната фитосанитарна обстановка на полето?

За мен най-интересното тази година е, че няма никакви неприятели по рапицата. Това е много интересен факт, който аз за себе си не мога да си обясня. Няма рапични бълхи, няма рапична оса. Това е изненадващо, но е един положителен факт.

По отношение на пшениците, то почти няма поникнали пшеници. Според мен, има много голяма вероятност тази година да няма проблеми с житните мухи. Според развитието на жизнения цикъл на мухите, сега, в този период трябва да има високи температури, над 26 градуса за десетина дни, за да могат и тези мухи, които ги има в момента, да станат полово зрели. Така че дори да има повреди някъде на по-късен етап, те ще бъдат в ниска степен. Това разбира се, ще покаже само времето. Синоптиците ни обещават по-хладна есен, но те може винаги да сгрешат и никой не може да им се сърди.

Ася Василева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X