Есенният растеж и развитие на зърнено-житните култури е изключително важен етап към пълноценната реализация на генетичния потенциал на културите

Повишената влажност и резките колебания на денонощните температури благоприятстват развитието на патогени

Есенният растеж и развитие на зърнено-житните култури е изключително важен етап към пълноценната реализация на генетичния потенциал на културите. В този период младите растения са много уязвими и всеки стресов фактор може да намали значителна част от бъдещия добив. Затова в този период защитата на растенията от болести е изключително важна и актуална. Това важи особено за ранните и гъстите посеви, а също така при благоприятни хидротермични условия, каквито има в последните дни. При недостатъчна ефективност или несвоевременен контрол на болестите намаляването на добива може да стигне и над 10%.
Традиционно в началните етапи от растежа и развитието на зимните житни зърнени култури продължават защитното си действие обеззаразителите. Почти всички фунгицидни обеззаразители са способни ефективно да защитават растенията до фаза 3-ти-5-и лист в зависимост от факторите. Ако в тази фаза има валежи в комбинация с колебания на дневните и нощните температури на въздуха, се създават благоприятни условия за развитие и разпространение на есенните болести. В този случай посевите със зимни житни култури могат да се окажат в зоната на риска. И за да ги защитим надежно от разпространените болести и за да намалим инфекциозния фон през есенния период, препоръчителни са профилактичните обработки — особено на гъсти посеви, които лошо се проветряват, а също на посеви с ранни срокове на сеитба. Винаги по-лесно е един проблем да се предотврати, отколкото по-късно да се премахнат последиците от него.


За профилактика и защита на зимните зърнени култури от комплекса болести специалистите съветват да се отдава предпочитание на многокомпонентните препарати, най-вече такива, които действат и при по-ниски температури на въздуха. Освен това многокомпонентните фунгициди, като правило, не предизвикват резистентност на причинителите на болести.

Пълната версия е достъпна само за абонати на електронното издание на вестник „Гласът на земеделеца“. Абонирайте се тук!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X