Министър Гечев: С българския Стратегически план ще има ресурс за близо 110 МИГ-а по подхода ЛИДЕР

С българския Стратегически план ще има ресурс за близо 110 Местни инициативни групи (МИГ) по подхода ЛИДЕР. Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев, който връчи 11 договора за финансиране по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ за малки пилотни проекти на Местни инициативни групи (МИГ) по подхода „Водено от общностите местно развитие“ от Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. Той уточни, че в сегашния програмен период са финансирани 64 МИГ-а.

Явор Гечев обясни, че в следващия програмен период подходът ЛИДЕР е силно застъпен в земеделската политика, която ще се води на местно ниво. Средствата, които са предвидени в българския Стратегически план за него са 280 млн. евро. По думите му натрупаният опит, който имат местните инициативни групи, е добър фундамент за това ресурсът да отиде там, където ще бъде полезен за хората. „Подходът ЛИДЕР е уникален, защото той аутсорсва част от програмата. Местните общности сами решават за какво ще изразходват приоритетно получените средства“, отбеляза министърът на земеделието.

„Предпочетохме да направим събитието в този формат, защото за нас е изключително важно да отчетем важността на подхода и да подчертаем добрите резултати, които е постигнал в предишния програмен период“, каза още аграрният министър. Той посочи, че е имало много забавени проекти, а политиката, която се води в момента е да се предприемат бързи и конструктивни действия за преодоляване на това.

Министър Гечев благодари за упоритата работа на представителите на местните инициативни групи и бе категоричен, че този подход ще продължи да бъде успешен и в следващия програмен период.

Пред журналисти земеделският министър припомни, че в началото на мандата си е заварил над 5 000 забавени проекти по ПРСР. И уточни, че след интензивна работа, се очаква до седмица-две около 2 500 проекта да бъдат финализирани.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X