България отчита спад в производството на зърнени култури, сочи доклад на USDA

 Производството на ключовите зърнени култури в България се очаква да намалее през 2022-23 г. поради лятната суша и нашествията на вредители, според доклад на Global Agricultural Information Network от Службата за чуждестранно земеделие към Министерството на земеделието на САЩ (USDA).

USDA прогнозира тазгодишната реколта от царевица на 2,8 милиона тона, с 18% по-ниска от реколта 2021-22 г. Реколтата от есенници се очаква да бъде 6,3 милиона тона пшеница и 640 000 тона ечемик, съответно с 13% и 10% спад на годишна база.

Що се отнася до реколта 2023-24 г., българските фермери изразяват загриженост относно нарастващите разходи за суровини, което може да се отрази негативно на добивите от културите през следващата година.

„Фермерите са дълбоко загрижени за нарастващите си производствени разходи“, каза USDA. „Много производители оцениха годишното увеличение на разходите си с над 50%, при официална инфлация от 18% към август. Най-висок ръст на разходите е отчетен за торове, следвани от енергия, препарати за растителна защита и семена“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X