Световният ден на торовете през 2022 бе отбелязан с високи цени и спиране на заводи

Производството на торове в Европа е спаднало със 70% през последната година, пише испанският портал www.campogalego.es.

Всяка година на 13 октомври се чества патентният процес на Haber-Bosch, който през 1913 г. дава началото на индустриалното производство на амонячни торове от азот, присъстващ във въздуха. 50% от храната в света зависи от химическите торове.

Изобретението на Фриц Хабер през 1908 г. служи като основа за разработването на процес за получаване на амоняк от азот във въздуха и водород от природен газ. Това откритие, последвано от разработването на реактора с високо налягане от Карл Бош през 1911 г., бележи началото на индустриалното производство на амонячни торове през 1913 г.

Всяка година на 13 октомври компании и организации в индустрията се събират, за да отпразнуват селскостопанските постижения, станали възможни благодарение на използването на торове чрез различни събития, организирани по целия свят.

Националната асоциация на производителите на торове (ANFFE), представляваща основните производители на торове, работещи в Испания, отново се присъедини към този празник, за да напомни, че минералните торове са от съществено значение за производството на храни и подчерта предизвикателствата, пред които е изправен европейският сектор.

„В настоящата среда на несигурност в индустрията, дължаща се на високите цени на природния газ, електроенергията и някои суровини, беше потвърдена необходимостта да се осигури подкрепата за силна европейска индустрия за торове, за да се намали зависимостта от внос, особено от Русия,  сигурност в Европа“, се казва в изявление на ANFFE.

Асоциацията припомня, че торовете „спомагат за производството на качествена храна на достъпна цена и спасяват милиони хора от глад“.

През 2008 г. беше изчислено, че основната диета на 48% от населението на света се основава на неорганичен азотен тор, който зависи от процеса на Хабер-Бош. В допълнение, химическите торове ви позволяват да отглеждате достатъчно, без допълнително да разширявате земеделската земя. „Те са от голяма полза за планетата, защото без тях селското стопанство ще има нужда от допълнителни 1,1 милиарда хектара земя, за да отглежда храната, необходима за изхранването на световното население“, подчертава ANFFE.

Повишаването на цените на природния газ и електроенергията удари тежко европейските производители на торове. Цената на газа в Европа се е повишила с 800% спрямо март миналата година.

Този факт оказа сериозно влияние върху жизнеспособността на заводите за торове и особено на заводите за азотни торове, тъй като природният газ е основната им суровина: Yara, Borealis и Fertiberia затвариха заводи поради ниска рентабилност.

В допълнение, торовата промишленост е голям потребител на електроенергия и рязкото увеличение на цените повишава производствените разходи. Имаше увеличение и на цените на основните суровини, което добави към останалите негативни фактори.

В резултат на това някои големи европейски компании затвориха няколко завода, намалявайки общото производство на торове в Европа с около 70% през последната година.

Намаленото производство на торове в Европа, съчетано с по-малкия внос от Русия, доведе до значително намаляване на доставките в ЕС в сравнение с предходни години. „Това има много сериозно въздействие върху пазара и може да застраши наличността в Европа на ресурсите, необходими за сектора на хранително-вкусовата промишленост. В допълнение, това може да увеличи нашата зависимост от трети страни“, предупреждава Испанската асоциация на торовете.

Хуан Пардо, президент на ACEFER, асоциация, която включва основните търговци на едро и дистрибутори на торове в Испания, признава, че настоящата ситуация е „ненормална“ с прекомерни цени за основните използвани продукти: „С малки корекции, цената на основните торове в ЕС продължава да бъде много висока. Тези високи разходи водят до намаляване на използването на химически торове, което не води до намаляване на разходите. Потреблението е намаляло с приблизително 30-35%, но тъй като в световен мащаб се произвеждат по-малко торове, това балансира търсенето и предлагането и поддържа цените високи. В средносрочен план всички мислим, че цените на торовете ще паднат, но нямаме представа кога“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X