Тежка е ситуацията на пазара на зърно у нас, засега не се очертава светлина в тунела

Търсенето на български слънчоглед към момента е почти нулево, каза за Гласът на земеделеца Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. При пшеницата няма интензивно търсене. Нещата са на приливи и отливи. Миналата седмица имаше някакъв интерес на нива малко над 60 ст/кг. Очевидно и търговците са повлияни от съобщения в медиите за очаквани затваряния на зърнените коридори. Това неминуемо оказва влияние върху поведението им. Разбирам ги, защото и те не знаят какво ще се случи. Ние, зърнопроизводителите – пък още по-малко. Проблемът е, че понякога се налага да продаваме продукцията на каквато и да е цена поради липсва на средства. При всички колеги нещата са различни. Бях посъветвал познати да си продадат пшеницата на зелено. Който го направи, мисля, че не сбърка, защото тогава цените бяха 65-70 ст/кг. В момента са между 60 и 65 ст/кг.

При слънчогледа за кратко около жътвата имаше цена от около 1,20 лв/кг. Много бързо падна на 1 лв/кг и в момента няма изобщо никакъв интерес от търговците. Не само, че се внася слънчоглед, внася се и готово олио. Само се бутилира и се продава като българско. Това е реалността.

При рапицата не знам как са нещата, защото от аз рапица не гледам, но доколкото разбрах, е имало някакъв сравнително добър пазар в началото, който обаче не е достигнал очакванията на колегите за цените. Трябва много да се внимава по отношение на цените. В момента сме в много деликатна ситуация. И както може да има много високи цени, както беше със слънчогледа през март-април, така може да има и много ниски цени, което се случи през май-юни и до днес, пак със слънчогледа.

При пшеницата флуктуациите на цените не са чак толкова големи, но и там ги има. Какво ще се случи, не мога да се наема да прогнозирам. Миналата година направих една прогноза през пролетта, когато много колеги се радваха, че цената на зърното скочи. Тогава им казах да не бързат да се радват, защото много хубаво не е на хубаво. Тогава прогнозата ми беше, че есента на 2022 г. ще бъде тежка и оттам нататък ни чакат трудни времена. Дано не съм пророк. Но смятам, че тежките дни тепърва предстоят. Идват зимните месеци. Чисто логистично през зимата много пазари на зърно се затварят за България. Което вероятно допълнително ще свали цените. Аз не виждам светлина в тунела по-рано от март-април по отношение на пазарите, а за цените нищо не мога да кажа. Оттук насетне нищо не може да се прогнозира.

Радвам се, че не съм министър на финансите или министър на земеделието. Трябва да се взимат наистина много важни решения. Лошото е, че и политическата ситуация не е наред.

Но според изказването на Еврокомисаря по земеделие в ЕК не виждат сътресения на европейския пазар на зърно. Отказали са молбата на министър Явор Гечев за подпомагане на сектора. За момента не виждам светлина в тунела.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X