ЕК прие българското предложение за нова референтна рамка за тютюна

Преходната национална помощ за различни земеделски сектори, сред които е и тютюнът, през новия Програмен период на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз /2023-2027г./, ще бъде с нова референтна рамка 2016-2018 г., каквото беше желанието и на българския бранш, а не 2007-2009 г., както е към момента. Това потвърди за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводитерите в България, НАТ-2010 и президент на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн – ЕЛТИ.

„Важно е да се отбележи, че тютюнопроизводителите от България, ще могат да изберат една от тези упоменати нови три години, която да стане нова референтна рамка и те да получават върху това производство от посочената година финансови средства по Преходна национална помощ за тютюн за 5 години напред – от 2023 до 2027 г., за годините на подадени заявления“ – уточни още председателят на НАТ-2010.

Една от забележките на ЕК по Стратегическия пран на България е свързана с въпроса, как на терен реално ще се прилага новата методология за новата референтна рамка за Сектор „Тютюн“ за новите години. Това е и едно от предложенията, които браншът поставя за разглеждане. Потенциални бенефициенти по тази помощ ще бъдат всички регистрирани, според Закона за тютюна и тютюневите изделия, тютюнопроизводители.

Очаква се всички тези предложения да бъдат приети, но поради трудната и бюрократична кореспонденция между България и ЕК, ще са необходими  между 6 и 8  седмици, за да се придвижат всички необходими документи и предложения. Съответно, те  трябва да бъдат одобрени или отхвърлени, като крайната цел е, поне до края на 2022г., Стратегическият план на България да бъде финално одобрен и финализиран по всички промени и предложения“ – уточни още председателят на НАТ-2010.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X