Как да се грижим за бременните овце и за малките агнета

Проф. Михо Семков
Проблемът за получаването и опазването на новородените агнета има огромно значение за приходите на всеки овцевъд, независимо дали отглежда 5-6, 50-60 или 500-600 овце. Успешната агнилна кампания има огромно значение и за икономиката на страната, тъй като международните пазари за българските агнета и шилета са неограничени.
Периодът на агнене за различните райони на страната и за различните породи варира, но като цяло започва през декември и завършва през март с раждането на малките.
Първо: Грижи за овцете в края на бременността, т.е. от 100-ия до 150-ия ден, когато настъпва оагването
През този период на бременните овце трябва да се осигури спокойствие при хранене, поене, разходки и почивка. Трябва да се избягват стресовите ситуации, които могат да предизвикат аборт. Всяка уплаха, бягане, падане, притискане по време на хранене, както и храненето със замръзнали фуражи или пиенето на студена вода, под 15 градуса, са опасни за бременните животни. Не трябва да се допуска и намокрянето на овцете при силен дъжд или снеговалеж.
Най-важното през този период е да се осигури правилното хранене на овцете. Това е изключително важно, тъй като през този период плодът в матката нараства много бързо, както и вимето, което ще продуцира мляко и коластра. Установено е, че през първите 3,5 месеца (до 105-ия ден) теглото на плода достига едва около 700 г, а през следващите 45 дни  (до 150-ия ден) достига около 4,0-4,5 кг. Теглото на вимето към 110-ия ден от бременността е около 285 грама, а към 150-ия ден достига 1200 грама. При неправилно и недостатъчно хранене на овцете през този период се раждат дребни и нежизнеспособни агнета, а овцете не произвеждат достатъчно коластра и мляко. Важна особеност е, че заради нарастването на плода намалява обемът на коремната кухина. Това е причината да не могат да се поемат големи количества обемисти фуражи. Трябва за сметка на тях да се увеличат концентрираните фуражи. Тук ще ви дадем примерна дажба за хранене на бременна овца последните 2-3 седмици от бременността: ливадно сено – 0,5 кг., люцерново сено – 0,7 кг., сочни фуражи (цвекло, тиква, плодове) – средно 1 кг. и концентрирани фуражи (ечемик, пшеница, царевица) – общо около 0,4 кг, в т.ч. и шрот 100 грама.
Второ: Грижи по време на агненето
Раждането (оагването) е най-критичният период за здравето и живота на всеки приплод. Независимо, че случаите на трудно раждане при овцете са малко, задължително е присъствието на стопанина по време на раждането, за да може да окаже първа помощ в случай на нужда. Грижите по време на раждането се изразяват в следното:
– Преди началото на агненето в единият край на кошарата се приготвя бокс от дървени леси (подложки) с размери 1,5 м. на 2 м. за всяка овца с новородено агне, постлан с дебел слой чиста слама.
– 3-4 дни преди оагването на овцата се постригва вълната около ануса и външния полов отвор  и около вимето, за да може след раждането агнето бързо да намира вимето и да засуче
– Продължителността на оагването от настъпването на първите признаци на раждане до излизането на плода при дзвиските (онези, които за първи път раждат) е около 85-90 минути, а при раждалите овце около 55-60 минути. По време на раждането на овцата трябва да се осигури пълно спокойствие и да се избягва всякакъв стрес. Ако агненето се забави много повече от посоченото време опитните стопани могат да окажат помощ като хванат показалите се крачета и внимателно изтеглят плода. При по-тежки трябва да се търси помощта на ветеринарен специалист.
Трето: Грижи за новороденото
Веднага след раждането устата и носът на агнето се почистват от слуз с чиста кърпа, за да може да започне да диша. Ако това не стане, т.е. агнето не диша, внимателно се притиска гръдния кош от двете страни 7-8 пъти.
Веднага след раждането се прерязна пъпната връв на около 4 см от коремната стена и се привързва здраво с конец. След това пъпът се потапя в разтвор на йодна тинктура.
Много важно е облизването на агнето от неговата майка. Чрез облизването овцата прави масаж на новороденото и тонизира организма. Погълнатата от овцата околоплодна течност пък помага за по-бързото отделяне на последъка (плацентата).
След като агнето е облизано и подсушено, трябва да му се помогне да засуче коластра. Това трябва да стане до 55-60 минути след раждането при дзвиските и 30-40 минути при раждалите овце. Преди забозаването на овцата старателно се измиват вимето и цицките с хладка вода. След като се подсушат, от всяка цицка се издоява по малко коластра и се помага на новороденото да забозае. Целта е агнето да поеме колкото се може повече коластра, тъй като тя е жизненоважно за всяко новородено. Коластрата съдържа имуноглобулини, които предпазват агнето от заболявания. Голяма част от малките, които не са успели да поемат достатъчно количество коластра през първите 2-3 дни, умират. Когато майката няма достатъчно коластра на новородените се дава такава от друга овца или в краен случай коластра от крава, която е издоене още в първия ден след отелването. Тази коластра се съхранява в пластмасови бутилки във фризер и при нужда се размразява и затопля до 38 градуса. Тя се дава на новородените агнета.
Ежедневните грижи за малките – да се държат на топло и чисто място, продължават до около 10-12 ден, когато те вече са достатъчно укрепнали.
Продължават грижите и за овцете майки. Те трябва пълноценно да се хранят, за да могат да отделят достатъчно мляко, малките за да кърмят.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X